Вчера служителите от Централното управление на митниците заявиха, че не искат да се местят в Русе и призоваваха колегите си от държавната администрация да ги подкрепят в битката. Финансовият министър Симеон Дянков обаче бе категоричен, че административната реформа е решена и е въпрос на време да бъде реализирана.

Отвореното писмо за един ден беше подкрепено с подписите на 270 служители, съобщиха от Инициативния комитет. В него служителите излагат в седем точки основните си възражения по повод преместването на централата на митниците, както и основните си искания към премиера. А те са:
  • стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на ЦМУ извън столицата;
  • изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището;
  • подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа.
Протестът на митническите служители ще се проведе на 19 юли от 17.30 ч. пред Централното митническо управление в София. След това протестиращите ще минат по улица „Раковски”, за да стигнат пред Министерство на финансите, където ще има митинг.

"Агенция "Митници" ще е в Русе. Това вече е решено. Надявам се голяма част от централната администрация да има достатъчно време да се подготви, а който не иска, да си търси нова работа в София", каза Дянков, цитиран от БТА.
По думите му в Русе има достатъчно подготвени кадри и тази служба няма да загуби нито един ден. Той коментира и публикации в централни ежедневници за заплащането в централата. Дянков съобщи, че средната заплата там е 1120 лева и според него това са много добре платени места. Тези доходи ще стоят добре и в други големи български градове извън София, каза още финансовият министър.

В средата на май служителите на НАП и агенция "Митници" внесоха в Народното събрание протестна подписка срещу местенето на агенции от столицата към провинцията. Тогава от двете агенции заявиха, че преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията ще струва много скъпо.
Сумата може да надхвърли няколко десетки милиона лева, смятат от Агенция "Митници".