Това става ясно от съвместно писмо на Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП, чието преместване е планирано за Велико Търново, пише в. "СЕГА".
През май данъчни и митничари внесоха и подписка срещу планираното преместване.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв. Сметката е правена по повод на провеждането на тръжна процедура за заем от Световната банка, която е прекратена през 2008 г.
"Във връзка с това считаме, че преместването на ЦУ на НАП в друг град, а не само от една сграда в друга, би струвало на държавата и на данъкоплатците много повече пари", твърдят данъчните.

Освен това през 2011 г. правителството им е предоставило допълнителна сграда, в която вече са инвестирани средства за ремонт. Митничарите пък припомнят, че 19 млн. лв. е излязло събирането на митническото управление от две в една сграда в София, тъй като тя е трябвало да бъде пригодена и окабелена за нуждите на структурата, да има специални условия за скъпата и специфична техника на митническата лаборатория.

Със сигурност ще има хаос и забавяне на работата, а задължителното съгласуване на различни документи между институциите ще става по-трудно и бавно.
Над 350 000 лв. пък ще излизат годишно само командировъчните на митничарите, тъй като експерти на структурата участват ежедневно в различни междуведомствени съвети, комисии и работни групи. Не по-малко ще са и командировките на данъчните.
Още около 760 000 лв. ще е годишният наем на предвидената за тях сграда в Русе от 13 000 кв. м., твърдят от митниците. Финансовият министър Симеон Дянков обаче уверява, че за сгради няма да се плаща, а в Русе му е предоставен избор от шест.
Двете администрации твърдят още, че нито Велико Търново, нито Русе са водещи дирекции в събирането на данъците, съответно митните сборове.

Мотивите на правителството за преместването на административни структури са да бъдат съживени и други региони в страната. За чиновниците, които се съгласят да се преместят, са предвидени финансови стимули в размер на една заплата.
На 23 май правителството реши да започне преместването с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която ще бъде в Бургас, а структурите за туризма в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се преместят в Пловдив от 1 септември.