Автоколоната с противници на проекта тръгнаха в 11 часа от паркинга зад Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, предаде Дарик радио.

С лозунги "Паметта за Чернобил и ужасът от Фукушима ни дават последен шанс да кажем стоп на АЕЦ-Белене" те потеглиха към Белене. Сред участниците в протестното шествие освен еколози и природозащитници са депутати, общински съветници, представители на общинските администрации в Свищов, Белене и Никопол.

Всички те, охранявани от органите на реда, пристигнаха пред портала на АЕЦ "Белене", където останаха, за да изразят своето недоволство от намеренията в Белене да се строи атомна централа.
Според фондацията "Околна среда и земеделие", която организира протестния автопоход, местните хора не искат централата, защото тя ще унищожи региона им. Ще даде работа на много хора, но и ще съсипе земята, а жителите на околните градове и села постоянно ще живеят със страх от радиация, смятат еколозите.

Те заявиха, че не желаят регионът около бъдещата централа да се превърне във второ ядрено бунище у нас, каквото вече си имаме в Козлодуй. Според тях строежът на АЕЦ "Белене" е изключително рисков и управляващите трябва да се замислят над това.
Екоорганизациите предлагат площадката на централата да бъде превърната в индустриална зона, което ще помогне регионът да бъде икономически съживен, като се изгради свободна икономическа зона.

Природозащитниците изтъкнаха, че Белене е земетръсна зона и ако при нас се случи авария подобна на тази в Япония, Северна България ще бъде съсипана тотално.
В хилядолетната история на Белене няма сведения за сериозни земетресения с опасни последици, с големи разрушения и с жертви, коментира пред БТА обаче кметът на града Петър Дулев. По думите му преди 20 години авторитетни чуждестранни специалисти са се произнесли по въпроса и по метода на елиминирането от над 20 площадки, е избрана тази край Белене.

"АЕЦ не би замърсила района по време на своята работа. Посетил съм ядрени централи, около които хората развиват селскостопански дейности и изнасят продукцията си на европейските и световните пазари", допълни той.
Според Дулев мнозинството от населението на община Белене е убедено, че централата е нужна не само за района, а и за България. По думите му може да има отделни хора, които да проявяват съмнения, но те са породени преди всичко от засилени внушения за опасности след последиците от аварията в Чернобил и природното бедствие в Япония.

Кметът на Белене дал съгласие за организиране на протестния автопоход на екологични сдружения, но заяви, че би трябвало "да видят и отровния пушек, който идва от свищовска фирма, замърсяваща въздуха в целия район".