Според обвинителния акт в периода май-юни 2004 г. той е превишил властта и правата си и е иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела, предаде БТА.

Първо Кържев опитал да убеди ищеца Георги Стоянов, който водел дело срещу фирмата “Вектор АВ” ООД за неплатени наеми, да намали иска си от 31 154 лв.
За това обвинение, чиято абсолютна давност изтича в края на годината,
прокуратурата поиска 10 месеца лишаване от свобода условно.

Второто обвинение, което е по-тежко, е за това, че през февруари 2002 г. Кържев склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев - обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спор за собственост. За това престъпление държавното обвинение настоя за 1 година условно с тригодишен изпитателен срок.

Като негативен факт в работата на Славчо Кържев обвинителите посочиха обстоятелството, че е имал авторитарен стил на работа. Все пак обаче, колегите на подсъдимия изтъкнаха, че като районен прокурор той има принос за създадената организация на работа, а и е обвинен за престъпление, извършено преди доста време.

"Тепърва ще става ясно кой е Петьо Петров", заяви в последните си думи пред съда самият Славчо Кържев.
Петров, който сега е следовател, освен свидетел по това дело, е и основен прокурорски свидетел по делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов. Първоначално в процеса имаше съмнения, че следователят е провокирал даването на подкупа, за който се обвинени тримата, а не че те са го предложили. Освен това, Петров е проверяван и за причинена от него катастрофа.

Кържев обвини прокуратурата за това, че в момента не се оказва достатъчен контрол върху преписките, които се водят, и допълни, че би се срамувал от такъв обвинителен акт, какъвто е внесен срещу него.
"Разследването и делото срещу мен са загубени 6 години. Ако бях виновен, щях да си призная, но разследването срещу мен започна, защото обърнах много корупционни схеми. С удоволствие бих разказал за тях на главния прокурор", каза още магистратът, но изрази съмнение, че Борис Велчев би се интересувал от това.

"Но, ако това дело ще измие ръцете на прокуратурата, осъдете ме", призова  Кържев съда.

Присъдата ще бъде произнесена в сряда.