В срок до 12 ч. в петък градоначалникът Йорданка Фандъкова и шефът на столичната полиция трябва да изпратят писмените си отговори по случая, съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Прокуратурата е поискала становищата, защото в хода на образуваното досъдебно производство за катастрофата на бул. ”Цариградско шосе”, при която 35-годишният таксиметров шофьор Михаил Куртев се вряза в спирка на градския транспорт и помете 12 души, е установено, че автомобилът на „Спешна помощ” е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути.

Линейката не е била пропусната от протестиращите да се движи по бул. „Цариградско шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут. Това е попречило на лекарите и служителите в звеното „Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112”, се казва още в официалното съобщение на прокуратурата.

Според държавното обвинение, Законът за събранията, митингите и манифестациите вменява задължения на кмета на общината и директора на СДВР, чрез свои заповеди, да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим - „Спешна помощ”, „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”, реализиращи дейност по опазване живота и здравето на гражданите, през такива мероприятия.

"В настоящия случай, това не е направено, и налага прокуратурата да реализира своите правомощия за защита на обществения интерес и правата на гражданите в подобни случаи", пишат от СГП.

Снощи очевидци на катастрофата твърдяха, че екипите на Спешна помощ са се забавили 20 минути. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, директорът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев и началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев обаче категорично отрекоха това да е истина.
Ген. Тонев дори поздрави екипите на Спешна помощ.

Днес прокуратурата повдигна обвинение на таксиметровия шофьор Михаил Куртев, че е причинил по непредпазливост смъртта на 26-годишната Станислава Асенова и средни телесни повреди на повече от едно лице.

Младата жена бе приета със счупен шиен прешлен в УМБАЛ "Св. Анна", но въпреки усилията си, лекарите не са успели да я спасят и тя е починала.

Медиците в болницата все още се борят за живота на 6-годишната Елена, която е в критично състояние с множество тежки травми. 41-годишната й майка е в същото лечебно заведение, но състоянието й е стабилизирано.