Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод решението на Софийски градски съд (СГС) на двама от бандата за отвличания "Наглите", известни с прякорите си Йожи и Гребеца, да бъдат пуснати по-рано от затвора, съобщи „Фокус”.

„Лицата са поискали от СГС да бъдат предсрочно освободени. Съответно на 5 май и 10 май СГС е постановил тяхното условно предсрочно освобождаване", каза Арнаудова.

Тя подчерта, че Евтимов беше осъден на 18 години лишаване от свобода, а Димитров - на 10.

"По време на разглеждането на производството прокурорът от Софийска градска прокуратура е заявил, че не следва да се уважава искането, тъй като не са налице законовите изисквания за това – най-малкото е неморално. Не е налице доказателство за поправянето на тези лица, освен че са полагали труд", каза още говорителката на главния прокурор.

Тя уточни, че незабавно след решението на СГС, който е постановил условното предсрочно освобождаване, прокуратурата е депозирала протест пред Апелативния съд протест.

МВР е в готовност, коментира пък главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Естествено, както всички лица, които са изтърпели наказание лишаване от свобода и бъдат освободени, представляват интерес за органите на МВР. Има различни начини за тяхното обезпечаване и оперативно с оглед с контрол над това дали ще продължат да се занимават с престъпна дейност или са били превъзпитани в затвора. Така че те ще представляват интерес за нас", каза той, цитиран от БНР.

Междувременно един от похитените от "Наглите" - бизнесменът Киро Киров, заяви, че е шокиран от новината, че двама от тях може да бъдат освободени. Той каза, че все още семейството му очаква обезщетението, което трябва да му изплатят, но такова няма. И попита - дали щом според съда са се превъзпитали, когато излязат, ще започнат да работят и го изплащат.

Синът му - Иван Киров, пък каза, че се страхува, защото не знае дали престъпниците няма да решат да си отмъщават.