На 20 април Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на генерала за злоупотреба със служебно положение, тъй като неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си в София, "отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово".

Отнет бе и достъпът на ген. Шивиков до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.

В хода на разследването са събрани доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт от страна на ген. Шивиков, съобщиха днес от държавното обвинение.

Събрани са и доказателства за извършено от него длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването са отделени в ново досъдебно производство, а новите обвинения са повдигнати на 14 септември.

През 2010 г. ген Шивиков е бил национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на България за участие в ИСАФ в Афганистан. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Командирът обаче е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от Военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България. Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени.

Освен това, допълват от прокуратурата, на 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово е било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди това ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

През лятото на 2014 г. пък, след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители, да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в карловския Ловен парк. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда.

В края на септември същата година при откриването на ловния сезон за едър дивеч ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. Били предоставени военни автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

Останалите случаи, които са аналогични, са извършени в периода до средата на юни т.г. Разследванията по двете досъдебни производства продължават, уточниха от прокуратурата.

На 19 август вече бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков обяви, че влиза в надпреварата за кмет на Карлово като независим кандидат.