Разследванията са образувани по 625 проверки от 15 септември досега. Още 100 сигнала се проверяват, за 425 са постановени откази заради липса на доказателства, предадоха КРОСС и БГНЕС.
Отказите са, например, за козата, на която беше изписан номер на бюлетина в Ново Железаре.

От 100-те досъдебни производства 23 са бързи, а 3 незабавни, останалите се водят по общия ред – събират се доказателства до 60 дни. Петнайсет от образуваните дела са за гласуване под натиск, а 53 - за купуване на гласове, отчитат от прокуратурата. За 40 дни са приключили 16 наказателни производства, за 3 има споразумение, по две са изготвени обвинителни актове, каза прокурор Първанов.
Той посочи, че споразуменията са от градовете Свищов, Ботевград и Плевен, където наказанията са условни плюс 100 часа полагане на обществено полезен труд. 

За 11 наказателни производства прокурорът, който ги е водел е преценил, че те трябва да бъдат прекратени, тъй като не са събрани доказателства.

Образувани са и производства, че има неправомерно изключени гласоподаватели от изборните списъци.
Прокуратурата отказва да разследва случаите на неправомерно включване в забранителните списъци. Обяснението е, че това е административно нарушение, а не е престъпление, пише в."Дневник".

Четирима са осъдени за купуване на гласове, предаде БТА.
Едната присъда е от съда в Плевен, където 35-годишен мъж е наказан за купуване на гласове в село Ставерци, община Долна Митрополия. Съдът реши мъжът да бъде осъден на пробация за една година и да положи 200 часа безвъзмездно труд в полза на обществото за една година.

Три жени са осъдени за нарушаването на изборното законодателство дни преди първия тур на вота. За това, че поискала 30 лева, за да гласува в полза на кандидат-кмет, Неврие Исмаилова от Свищов е осъдена на шест месеца на пробация и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Две жени са осъдени и в Ботевград. Съдът определил на Антоанета Костадинова пробация, а на Тереза Николаева - обществено порицание. На 1 октомври Костадинова предлагала по 20 лева за гласуване за политическа партия. Николаева е призната за виновна като съучастник.

В съда са внесени седем обвинителни акта. Най-мащабният случай е в Стара Загора, където срещу трима се води производство за организирано купуване на гласове. В омуртагските села е установен случай, при който на трима души са предлагани по пет кубика дърва, за да гласуват в полза на конкретна кандидатура.

В Плевен е образувано досъдебно производство по жалба за подмяна на бюлетини в с. Бохот, документирани с видеокамера в изборното помещение. Според жалбата подмяната на бюлетини се вижда с включена училищна камера в класна стая. Валери Първанов коментира, че е назначена експертиза за това дали записът е манипулиран, и допълни, че съдът ще решава дали това може да е годно доказателство.

Първанов припомни, че санкциите, които се налагат не са особено високи. Обикновено те са до 1 година условно или пробация и глоба.
Първанов отново заяви, че за да се стигне до хората, които дават пари, трябва да се използва целия инструментариум при разследването на организирани престъпни групи, тоест и СРС-та.
Той, също както главният прокурор Борис Велчев, поиска да се има предвид, че при използването на СРС-та трябва да се погледне и от друга страна. Тази, при която държавното обвинение може да бъде упрекнато от партийни централи.

На 30 октомври, когато бе балотажът, бяха образувани 10 досъдебни производства за купуване на гласове.

Като цяло от 100-те досъдебни производства, образувани до момента, обвинения са повдигнати общо на 11 души. Един от тях е с най-тежката мярка задържане под стража, каза прокурорът от Върховна касационна прокуратура Емилия Пенева.

На изборите през 2009 г. са получени 600 сигнала, от тях са образувани 300 досъдебни производства, а са били осъдени 105 души.