Пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет Велчев допълни, че от прокуратурата осъзнават, че разрешаването на този секретен способ може да бъде използвано като оръжие в полза на едни за сметка на други, предаде БТА.
"Не виждам обаче как ще хванем хората, които са по-високо от тези, които дават парите директно на избирателите", коментира той.

Преди дни и зам.-главният прокурор Валери Първанов коментира, че разследващите нямат право да използват СРС-та за разкриването и доказването изборни престъпления. Причината е, че купуването и продаването на гласове се наказва с до 5 години затвор, а по закон при разследването на всички престъпления с такова наказание органите на реда нямат право да записват разговори и да ги прилагат като доказателства.

Преди два дни пък говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев призна, че българската наказателна политика срещу такива нарушения не се отличава с особена строгост, тъй като по-често се санкционират само с глоба.

Днес обаче Борис Велчев съобщи, че значително е нараснал броят на делата и на преписките за търгуване с гласове.
"Какъв е точният брой не мога да кажа, тъй като тази цифра е динамична, но с всеки изминал ден и към края на предизборния период очаквам, че те ще нараснат максимално. На миналите избори за подобни деяния са осъдени над 130 души. Допускам, че ще бъде така и тази година. Нямам впечатление, че има някакво нарастване на купуването на гласове чувствително повече, отколкото е било на последните местни избори”, каза още главният прокурор", цитиран от "Фокус".

"Сигурно ще има и случаи, които ще останат ненаказани. Разбирате, че на митинг, на който има 1000 души, не можеш да арестуваш 1000 души”, изтъкна обаче Велчев. По думите му няма основание прокуратурата да се занимава с това дали на митингите се говори на различен език от български и това не е прокурорски проблем. Освен това, според него, не е редно прокуратурата да се занимава със случаи, в които на кандидати за кметове са свалени плакати или билбордове.

Днес прокуратурата съобщи, че от 13 септември досега е извършила 8 проверка на сигнали за нарушаване на политическите права на граждани. Два от случаите са в Троян, два - в Нови Пазар, два - в Кубрат, и по един в Ботевград и Хасково.