Именно заради по-високите цени на медикаментите у нас в сравнение със Сърбия и Турция премиерът Бойко Борисов отстрани зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Министър Стефан Константинов пък обяви, че ще бъде направена ревизия на цените на всички лекарства.

"Много ми се иска да започнем да приемаме държавността в пълните й измерения. Ако има проблем с цените на лекарствата все ми се иска този проблем да бъде решаван от някой друг, а не от прокуратурата. Също така прокуратурата няма да се занимава със сметките за парно. Не защото те не са малък социален проблем, а защото не е наша работа. Надценявате прокуратурата, ако смятате, че в нея има опитни специалисти, които могат да кажат колко струва едно лекарство”, коментира още Велчев, цитиран от "Фокус".

Според главния прокурор, ако органи като министерствата на здравеопазването и фанансите, Финансовата инспекция или Сметната палата установят нарушения в лекарствената политика, които представялат престъпления, трябва да ги предадат на държавното обвинение, предаде БТА.

Председателят на ДАНС Константин Казаков също заяви, че в агенцията няма специалисти, които да разбират от ценообразуването на медикаментите. "Инструментариумът, с който разполагаме, не е в тази посока", добави той.


Велчев, Казаков и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписаха тристранно споразумение, според което спецекипи започват финансови разследвания и работа срещу корупционни деяния. Според главния прокурор ще са необходими шест месеца, за да бъдат внесени в съда първите обвинителни актове. Като начало става дума за 20 дела, част от които все още са оперативни разработки. Четири екипа ще работят по тях.
Все още подробности по делата не се съобщава. Според Велчев причина за това е възможността спецекипите да научат за делата си от медиите.