Там ще бъде изградена нова сграда за нуждаещите се семейства. „Нищо няма да се събаря, преди да построим”, подчерта отец Иван, цитиран от "Фокус".
Днес се проведе среща в МРРБ на институциите и представители на приюта в Нови хан.

Министерството е поело ангажимент за придвижване на документацията. Теренът има одобрен устройствен план. Необходимо е да се съберат документи. Имаме осигурени 8 фургона при необходимост за настаняване, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя каза и че има възможност 15 души от дома да бъдат настанени в защитени жилища.
Имаме готовност да направим и национална кампания за събиране на средства за построяването на дома, каза министърът.

Освен това държавата безвъзмездно ще дари на фондацията на отец Иван терен от 78 дка в Ихтиман. Теренът е бил на бившите Строителни войски. Той е в гориста местност и ще е подходящ за развиване на земеделската дейност на фондацията на отец Иван. Мястото в момента няма водопровод, канализация и ток. Имаме процедура по подготовка на документацията, каза Лиляна Павлова. Ще се създаде и офис в София със секретар, който да координира работата между институциите и фондацията на отец Иван.
На 23 януари ще се проведе нова среща за уточняване на процедурите.

Преди повече от месец  Дирекцията за строителен контрол провери пристройки към приютът на отец Иван в Нови хан и установи, че не са законни. През 2008 г. строителният контрол е бил сезиран от службите по пожарна безопасност, които са установили, че тя не отговаря на изискванията като брой етажи, разграничение на сградите и пр. От юни 2010 г. има решение на ДНСК, с което е постановено, че тази нова пристройка трябва да бъде съборена, защото е незаконна.