Катастрофата стана на 29 юли 2011 г. в радневското село Знаменосец, където 17-годишната Даяна и приятелят й Тихомир си говорели. Момичето току що се било върнало за лятна ваканция от Испания.

19-годишният Стоян Стоянов пък отивал с група приятели на дискотека в Раднево. Той шофирал лек автомобил „Форд Мондео", когато изгубил управление на завой, излязъл от пътя и помел двамата младежи. Даяна загинала на място, а Тихомир оцеля с леки наранявания.

Тройната автотехническа експертиза е установила, че Стоянов е карал със 106 км/ч. при ограничение от 40 км/ч. Пред магистратите младежът призна напълно вината си и затова процесът се гледа по съкратеното съдебно следствие.

Тъй като загиналото момиче не е било участник в движението и няма вина за инцидента, адвокатът на родителите Ганчо Баев поиска от съда максималната присъда от 6 години затвор. Настоя и книжката на Стоян да бъде отнета за 7 години. За да има присъдата възпитателен ефект, затвор от 4 години и 6 месеца  поиска и прокурорът по делото Петко Георгиев.

Защитата на шофьора обаче оспори твърдението, че ефективно наказание ще повлияе възпитателно и пледира за условна присъда с максимален изпитателен срок. Адвокатът помоли съдът да не се влияе при решението си от обществените настроения и натиск.

Магистратите взеха предвид младостта на Стоянов и досегашното му примерно поведение, но отчетоха като утежняващо вината обстоятелство възрастта на убитата Даяна, както и самонадеяното поведение на пътя на подсъдимия. Той е взел шофьорска книжка само два месеца преди инцидента. Затова постановиха ефективна присъда и лишиха Стоян Стоянов от правото да шофира за срок от 4 години.

„Съжалявам много, не съм искал да се случи така", бяха последните думи пред съда на Стоянов.

Майката на загиналата Даяна - Йорданка Колева, обаче бе категорична, че ще обжалва. Според нея младежът е трябвало да получи максималното наказание.

Само преди дни Апелативният съд в Бургас потвърди постановената от първата инстанция ефективна присъда от 1 година и 2 месеца затвор за 33-годишната Надя Иванова, която миналата година блъсна и уби на пешеходна пътека в Бургас 12-годишната Валентина Димитрова.
В мотивите си апелативните съдии заявиха, че извършеното от подсъдимата деяние се отличава с висока обществена опасност. Обстоятелството, че са зачестили транспортни произшествия с човешки жертви в населените места, включително и на пешеходните пътеки, сочи за завишена степен на обществена опасност на този вид деяния, което според магистратите обуславя необходимостта от по-строга наказателна политика, като фактор за ограничаване на неблагоприятната тенденция, решиха магистратите.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Също в Бургас до дни трябва да започне и делото за убийството на пътя на 16-годишната Габриела Статева. Ученичката от Френската гимназия бе блъсната на 20 октомври миналата година на бул. „Христо Ботев”. Тройната експертиза за катастрофата е показала, че 64-годишният шофьор Йордан Йорданов е карал с 45 км/час, но в момента на удара не е натиснал спирачката. Нямало е и следи от спирачен път.