Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от Агенция „Фокус” .

Метанът ще поскъпне догодина заради намерението на финансовото министерство да въведе акциз върху него. Според проекта за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, качен на сайта на ведомството на Симеон Дянков, за първи път у нас се въвежда акциз върху природния газ, използван за моторно гориво. Размерът на новия акциз е 1.70 лв. за гигаджаул. Това ще увеличи стойността на горивото с 4.8 ст. на килограм, а заедно с ДДС това прави около 6-7 ст. на килограм.

С по-малко ще поскъпне природният газ, използван за отопление. Той също не се облага сега, но догодина се предлага и той да се облага с 0.2 лв. на гигаджаул, което трябва да увеличи цената му с 1 стотинка на литър. Покачване на цените заради по-високи акцизи ще има също при газьола и керосина, който се използва като самолетно гориво. За тези продукти акцизите трябва да достигнат 630 лв. за 1000 литра, при сегашна ставка 615 лв. Това ще означава покачване на крайната цена с 1.5 стотинки за литър или 2 стотинки след добавяне на ДДС и закръглянето.
Семерджиев бе цитиран да казва, че ще бъде увеличен и акцизът на дизела. Това обаче не е предвидено в проекта на МФ, уточниха от пресцентъра.

Опит да наложи акциз върху метана хората на Дянков направиха и през пролетта на тази година. Тогава обаче се разбра, че европейската директива не изисква това, тъй като позволява в страни с ниско потребление на природен газ нулев акциз да се прилага чак до началото на 2013 г.

Бизнесменът Любо Ганев заяви за БНР, че вдигането на акцизите няма да се отрази съществено на приходите в хазната: "В директивата, за която говорим, е казано, че докато не достигне ползването на природния газ до 25% от общото потребление, няма смисъл да се прилагат, тъй като приходите ще бъдат много малки. Нито една европейска държава не го е приела. Ние се борим по всякакъв начин да свалим цената на газа от Русия, а същевременно слагаме акциз."

Семерджиев заяви, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но увеличението не може да не се отрази, а от там се очаква и ново поскъпване на парното от 1 януари. Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените, каза той.
Природният газ вече поскъпна от 1 октомври с 6,67%. 1000 куб. метра ще струват 594,37 лв. без ДДС до края на годината.

ДКЕВР ще санкционира "Топлофикация София", ако дружеството не изпълнява инвестиционната си програма. Семерджиев напомни, че регулаторът е одобрил „доста по-амбициозна програма за инвестиции”.
Председателят на комисията обясни вчерашната тежка авария на централен тръбопровод в района на Руски паметник с това, че в последните 4-5 години са намалявани рязко инвестициите в топлопреносната мрежа.


Предвиденото увеличение на акциза е:
- за газьола и керосина - от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра;
- за природен газ, използван като моторно гориво – 1,70 лв. за 1 гигаджаул;
- за природен газ, използван като гориво за отопление – 0,20 лв. за гигаджаул;
- за природния газ, използван за битови нужди - остава без акциз