Една от 97-те бунтовнически групировки в Сирия заяви, че е била атакувана от правителствени сухопътни сили около 04:00 ч. тази сутрин в нарушение на плана за прекратяване на огъня, който влезе в сила в полунощ местно време, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трима бойци от бунтовническата Първа крайбрежна дивизия са убити, отблъсквайки атаката в района Джабал Тюркман близо до турската граница в провинция Латакия", заяви говорителят на групировката Фади Ахмад.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че най-малко двама души са убити при експлозия на кола бомба на входа на град в провинция Хама тази сутрин.

Режимът е готов да отвърне на нарушения

Сирийската армия има право да отговори на всяко нарушение на споразумението за прекратяване на враждебните действия, което влезе в сила в полунощ, предаде ТАСС.

"Сирийските въоръжени сили си запазват правото да отговарят както на нападения, извършени срещу тях, така и на нападения срещу сирийски граждани", заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари.

Той подчерта, че режимът в Дамаск е готов да помогне за изпълнението на споразумението и добави, че е от особено значение да се засили контрола над сирийските граници, за да се спре подкрепата за въоръжени групировки.

Преговорите в Женева

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура отказа да отговори на въпрос дали сирийските кюрди ще участват в преговорите в Женева, отбелязва ТАСС.

"Дайте ми възможност да съобщя плановете си след 7 март, когато би трябвало да започне следващият кръг на преговорите", заяви специалният пратеник.

Това означава, че проблемът с отсъствието на кюрдите няма да бъде решен при подготовката за втория кръг на преговорите, тълкува ТАСС думите на Де Мистура.

ООН обяви подкрепа на прекратяването на огъня

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция в подкрепа на прекратяването на огъня в Сирия, което влезе в сила в полунощ, предадоха световните агенции.

С резолюцията, подготвена съвместно от Москва и Вашингтон, се призовават всички страни в гражданската война, до които се отнася договореното "прекратяване на враждебните действия", да изпълняват ангажиментите си.

Призовават се и "всички страни членки на ООН и особено членките на Международната група за подкрепа на Сирия, да използват влиянието си пред страните по прекратяването на враждебните действия, за да подкрепят тези усилия и да създадат условия за трайно прекратяване на огъня".

Русия се ангажира да не напада умерената опозиция

"Русия се ангажира да не нанася удари срещу сирийските групировки, смятани от Съединените щати за умерена опозиция", съобщи Държавният департамент на САЩ, предаде Ройтерс.

"Повечето големи въоръжени опозиционни групи в Сирия заявяват, че са готови да участват в плана за прекратяване на боевете, докато сирийското правителство изпълнява ангажиментите си по тази договореност", заяви висш представител на правителството на Барак Обама.

АНКЕТА: Възможно ли е примирие в Сирия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой как се готви за примирието в Сирия