От  прессекретариата на Росен Плевнелиев уточниха, че при националното допитване ще бъде използван одобреният от парламента въпрос:

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.

В края на юли депутатите отхърлиха два от поставените от президента три въпроса. Те бяха - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" и "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?".

Плевнелиев не получи пълна подкрепа дори от съуправляващия Реформаторски блок, от който настояваха за редакция на въпроса за мажоритарния вот.

Самият държавен глава тогава коментира, че не се чувства бламиран, но все пак определи гласуването на депутатите като "странно". Той изтъкна, че са бламирани над 570 000 българи, които се подписаха под искането за референдум по трите въпроса.

"Пряката демокрация рано или късно ще се случи и в България", прогнозира Плевнелиев.

Междувременно днес, за поредна година, младежите от ГЕРБ запазиха ред за първото място за регистрация на партията в ЦИК за предстоящите местни избори. До датата на регистрацията членове на столичния МГЕРБ ще дават дежурства пред ЦИК. Те ще се сменят на 4 часа, като първите двама вече са заели място, само минути след като са издадени указите на президента.

По този начин ГЕРБ отново ще има възможността да спази традицията, се казва в съобщението на партийния пресцентър.

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори?