Освен това той щял да нареди на военни снайперисти да убиват заподозрени престъпници. Тази мярка щяла да бъде насочена срещу въвлечените в организирана престъпност и срещу онези, които окажат съпротива при арест.

Гражданите трябва да се научат да се страхуват от закона, е пояснил на пресконференция известният с грубите си изказвания Дутерте, който сега е кмет на южния град Давао.

Той беше избран за президент на 9 май и ще поеме поста на 30 юни.

„Онези, които унищожават живота на децата ни, ще бъдат унищожавани - е заявил Дутерте. - Онези, които убиват моята страна, ще бъдат убивани. Просто така. Без церемонии. Без извинения“.

Новоизбраният президент е казал, че централна мярка в неговата война против престъпността ще бъде възстановяването на смъртното наказание, премахнато пред 2006 г. при президента Глория Алойо.

Той ще поиска от Конгреса да възвърне най-тежкото наказание за широк кръг престъпления, включително наркотрафик, изнасилване, убийство, грабеж и отвличане за откуп.

Бъдещият държавен глава каза, че предпочита екзекуциите чрез обесване, защото не искал да хаби патрони, а освен това ги смята за по-хуманни.

Що се отнася до осъдените за най-тежки престъпления, Дутерте иска те да бъдат бесени по два пъти.

„След като бъдете обесен веднъж, ще има друга церемония, повторна, докато главата бъде напълно откъсната от тялото – е пояснил бъдещият президент. - Харесвам това, защото съм луд.“

В центъра на смайващо успешната кампания на Дутерте беше ангажиментът да прекрати престъпленията от три до 6 месеца, след като бъде избран, коментира АФП. В тази кампания той се зарече да убие десетки хиляди престъпници.

НА ФОКУС: "Чудовището" от Минданао