Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов като се позова на данни на главния секретар на министерството, предаде БТА.

Той подсили надеждите на учителите, като каза, че "там, където всичко е наред, те естествено ще ги получат". Министърът изрично подчерта, че няма никаква забрана в училищата да се раздадат коледни премии.

За администрацията и за министерството не се планира раздаването на допълнителни средства за Коледа, каза още Игнатов .
"Има вероятност, ако се вземе решение, надбавки да получат най-добрите служители в МОМН, но съм скептичен, защото направихме много административни спестявания, които трябва да станат основа на фонда за оптимизиране на системата за висшето образование", допълни Игнатов.

Той каза още, че предвижда в следващите три години да повиши ученическите стипендии, независимо че сме в криза.
"През следващата година ще направя крачка в тази посока, защото двайсетина лева не е ученическа стипендия", изтъкна министърът, но уточни, че увеличението не може да бъде постигнато в никакъв случай през 2011 г. Според него ученическите стипендии трябва да станат приблизително като студентските, или да са малко по-ниски.
В момента парите за студенттите са от 40 до 120 лева, като всяко висше училище определя размера и броя им.

По повод ученическите протести Игнатов бе категоричен, че няма да удължи ваканцията за Коледа.
"Училището е задължение и живеем в общество, което е регулирано от определени отношения - не сме нито стадо, нито някакви номади, България не е стан, а е държава и има правила", заяви той.
Министърът бе категоричен, че по никакъв начин учениците не са ощетени при определянето на ваканциите. Предвижда се пролетната да бъде по-дълга.

"Моят призив е към родителите, да се замислят, тъй като виждам и родители по телевизиите, които питат - защо не се даде една ваканция на децата до средата на януари. Ако послушаме исканията за удължаване и на лятната ваканция, да направим така - от края на февруари до 15 декември, пак ще искат удължаване", коментира министърът.
Той посочи, че учениците не трябва да се сравняват с депутатите за коледната ваканция и отбеляза, че за изпълнителната власт 31 декември и 1 януари ще бъдат почивни дни, "ако не се случи нещо".

Коледната ваканция за учениците през тази година е от 24 декември до 2 януари включително, а 3 януари е учебен ден.