Това съобщи новият министър-председател Тереза Мей, след като днес посети шотландската столица Единбург и се срещна с шотландския първи министър Никола Стърджън.

След решението за т. нар. Брекзит в референдума на 23 юни Шотландия, която е в състава на Обединеното кралство показа, че е склонна сама да остане в Европейския съюз.

Мей увери, че иска да постигне възможно най-добрата сделка за цялата страна.

"Готова съм да изслушам варианти и днес съвсем ясно казах на първия министър, че искам шотландското правителство да е напълно ангажирано в обсъжданията ни. Вече казах, че няма да задействам член 50 докато не преценя, че имаме британски подход и цели в преговорите. Смятам, че е важно това да се установи, преди да задействаме член 50"
, заяви Мей.

Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че ако шотландците поискат да гласуват на втори референдум за независимост от Великобритания, британското правителство би сгрешило, ако реши да го блокира.

"Смятам, че би било немислимо за който и да е премиер да се опита да осуети референдум, ако шотландският парламент е гласувал за такъв", каза тя.

По-рано Мей беше заявила, че шотландците вече са получили възможността си да гласуват за независимост на референдума през 2014 година.