Инцидентът е станал на булевард "Цветан Лазаров" с автобус, обслужващ линия 75, към 13:50 часа в четвъртък. От автобуса е останала само желязната конструкция. Врати, прозорци, седалки и всичко се е стопило за 10 минути, предаде БНТ.

Пламъците от горящия автобус са развили толкова висока температура, че са доформираха тролейбусните жици, прозорците на съседните магазини са се пукнали, а пластмасата им е започнала да се разтича.

По първоначални данни пожарът е започнал отвътре поради техническа неизправност.
Автобусът е купен през 2008 г. На 15 август е преминал успешно поредния технически преглед, предаде TV7.
"Това е един от най-новите автобуси на столичен автотранспорт, който е изцяло на природен газ. Значи касае се евентуално за теч на двигателно масло, с което се захранва охладителната перка и то може тоя теч някъде да е възникнал, да е попаднал в двигателния отсек и от там да се запали, може и с електрическата инсталацията нещо да е станало", каза пред БНТ инж. Ваню Стефанов, зам.-директор на столичния автотранспорт.

"За да се разрастне обаче толкова скоростен и опустошителен пламък, вероятно някъде е изтекъл и метан. А цялата синтетична облицовка отвътре е лесно запалима. И добре, че автобусът е бил празен. Но и иначе хората биха имали достатъчно време да излязат", гарантира превозвачът.

Той посочи, че вратите в автобуса се отварят автоматично при наличие на някакъв инцидент, а вратите са достатъчно големи, за да излязат пътниците.
Издърпването на специална ръчка, също така изхвърля всички прозорци навън. Въпреки това инцидентът е плашещ. Още повече, че автобусът вчера е минал на технически преглед. От тази марка - чешката Тедом, в столицата се движат още 8 коли. Нови са казват - само на 4 години.

На 7 август автобус на градския транспорт в Бургас също се запали в движение и изгоря почти напълно. Той е пътувал между Житарово и Бургас по линия № 30. За щастие при пожара нямаше засегнати пътници.
В края на юли пък изгоря край Несебър автобус, превозващ румънски туристи.