Българската делегация, водена от новоназначения посланик и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Гоце Делчев, по повод 109-ата годишнина от гибелта му.
Пред църквата „Свети Спас” българите обаче били нападнати от поне 15 хулигани. 
Източници от МВР заявиха, че е имало „вербални нападки” към посланика.

Външният министър Николай Младенов нарече случая недопустим
Опитът за възпрепятстване на поднасянето на венци от посланика е в противоречие, както с европейските принципи, така и с човешките норми на уважение към паметта на личностите, допринесли за свободата и достойнството, заяви той, цитиран от Външно министерство.

"Именно затова по-рано днес в МВнР пред посланика на Македония Благой Ханджийски беше изразен остър протест по повод случилото се. Надявам се този крайно неприятен инцидент да остане изолиран случай", казва министърът.

От Външно очакват информация от македонската страна за мерките, които смята да предприеме за "недопускане на бъдещи подобни прояви на агресивност и нетолерантност срещу България".
Осигуряването на безпроблемно честване и отбелязване на исторически дати и събития е знак за възприемането на европейските ценности и желанието за развитие на добросъседските отношения в региона – главно условие за приемането на страните в ЕС, се казва в съобщение на министерството.

Македонският посланик в София ще бъде призован да даде обяснения за случая в Скопие, коментира президентът Росен Плевнелиев в град Гоце Делчев, където присъства на служба за отбелязване на гибелта на българския революционер. Той поднесе цветя и пред паметника му, съобщи БТА.

Държавният глава определи случая като недопустим. 
„Приветстваме и подкрепяме членството на всяка държава в европейското семейство. Ако някой обаче иска да бъде член на това семейство, трябва да покаже с дела, не само с думи, че обича останалите държави.
България ще работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз, но от своя страна македонският народ трябва да ни покаже с делата си, че също ни подкрепят”, призова Плевнелиев. 

"Наш дълг е да не забравяме думите на Гоце Делчев - отцеплението и разцеплението да не ни плашат. Всички ние трябва да приемем тези думи като послание за съвременния българин. Васил Левски е апостолът на свободата за цялата наша нация, но Гоце Делчев е апостолът на свободата за македонските българи", обърна се президентът към дошлите да се поклонят пред паметта на Гоце Делчев.

Полагането на венци и цветя от българското посолство и от български делегации пред каменния саркофаг на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие по традиция е предизвиквало реакция в скопското ръководство, припомня "Фокус". На няколко пъти бе отказвано на български посланици да полагат цветя в деня на рождение – 4 февруари (по нов стил) и в деня на смъртта на Гоце Делчев – 4 май.
Отказвано бе правото да се полагат цветя и венци и на български държавни делегации.

Костите на Гоце Делчев са предадени на Македония през 1946 г. със специален влак на гара Пирин, днес Кресна, през 1946 г. по решение на Политбюро на ЦК на БКП и по настояване на регента Тодор Павлов, назначен от Отечествения фронт през 1944 г.
Тодор Павлов се смята за един от апологетите на македонизма в България. По това време министър-председателят Лазар Колишевски определя Гоце Делчев „като един българин, който няма значение за освободителната борба”, но въпреки това приема костите, които са положени в скопската църква „Св. Спас”.

Междувременно в македонската столица днес имаше и протести заради петорното убийство край Смилковското езеро, предаде БНТ. Повод за гневните шествия беше информацията, че жертвите са били убити от ислямисти.
Албански младежи скандираха, че мюсюлманите в Македония не са терористи. Бяха обърнати няколко кофи за боклук, които след това бяха подпалени. Викаха към полицията „Убийци, убийци”. Въпреки напрежението по време на протеста не се стигна до сблъсъци.
Демонстрантите заявиха, че митингът им е организиран спонтанно чрез социалните мрежи.
Македонската полиция разследва петорното убийство край Смилковското езеро и предприе акция "Чудовище", в рамките на която бяха извършени арести и предявени обвинения в тероризъм на петима души.