Откритите пред Варшава въпроси са свързани с назначенията на съдии в Конституционния й съд, с промените в закона за този съд, както и с други законодателни промени, включително по отношение на медиите.

ЕК днес е решила да даде срок до 23 май на полските власти, след което може да изрази становище - втора стъпка от наказателната процедура.

Това означава, че до следващата седмица Полша трябва да отговори какви мерки смята да предприеме, за да отговори на опасенията на ЕК, свързани с върховенството на закона.

Ако отговорът не бъде задоволителен, ЕК ще представи становище – със срок от две седмици за решаването на откритите въпроси. Ако в този срок Варшава не се справи със задачата, ще последва третата и окончателна стъпка - издаването на препоръка.

От такава препоръка следва, че ЕК, Европейският парламент или 10 държави от съюза могат да задействат процедура по чл. 7 от договора за ЕС. Този текст предвижда или налагането на наказание, или отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС - в случай на "тежко и продължаващо нарушение" на ценностите на ЕС в страна от общността.

Досега тези санкции по чл. 7 не са били задействани.

Миналата седмица критични бележки за демокрацията в Полша прозвучаха и отвъд океана, от бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Това предизвика реакцията на полското външно министерство, а днес и на Ярослав Качински, лидер на управляващата консервативна партия.

"Несправедливо" нарече мнението на Клинтън говорител на полското външно министерство, а Качински язвително намекна, че американският експрезидент би трябвало да се лекува.

За полското националистическо консервативно правителство евентуалното излизане на Великобритания от ЕС би довело до засилено усещане за самота в ЕС. "Великобритания и Полша имат много общо", казва Кшищоф Беднарек от полското външно министерство, цитиран от ДПА.

И двете страни са скептични за присъединяване към еврозоната - не са приели еврото и не възнамеряват да го направят - и се съсредоточават върху икономическите и търговските облаги от членството в ЕС.