Полицаят, който живеел в същата сграда, се отзовал на повикване на свой съсед, който му казал, че един мъж "се държи като умопобъркан, чука по вратите и се мотае долу гол", съобщи началникът на полицията в окръг Декаб, щата Джорджия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите на полицейския шеф Седрик Алекзандър полицаят открил голия смутител на реда на паркинга.
После чернокожият мъж се втурнал към полицая, който отстъпил назад и го предупредил да спре, преди да го простреля два пъти.

"На местопроизшествието не е било намерено друго оръжие", каза Алекзандър на пресконференция.

Полицейският началник добави, че има сериозни основания да се смята, че предвид поведението му убитият е страдал от умствено заболяване.

Той не го идентифицира, но "Ню Йорк таймс" написа, че това е 27-годишният Антъни Хил.

Неназованият полицай е на служба от седем години и по време на стрелбата, станала около 13 часа местно време вчера, е носил електрошоков уред.

Със случая ще се заеме щатското бюро за разследване.  

На 7 март полицай в Медисън, щата Уисконсин, уби 19-годишен чернокож, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.
Шефът на полицията Майк Ковал съобщи, че по първоначални данни от разследването Тони Робинсън не е бил въоръжен. Полицаят се отзовал на сигнал, че младежът нарушава пътното движение като скача пред колите.

При появата на полицая чернокожият отишъл в апартамент, откъдето се чул шум като от сбиване. Полицаят разбил вратата, младежът го нападнал и полицаят го прострелял с един куршум. Той незабавно се опитал да окаже първа помощ на младежа, който издъхнал от раната си в болница.

Робинсън е имал склонност импулсивно да поема рискове и страдал от нарушение на вниманието, безпокойство и депресия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на съдебни документи от дело, в което Тони Робинсън е бил подсъдим за въоръжен грабеж.

Няколко десетки местни жители протестираха на мястото на драмата, скандирайки "Животът на чернокожите има значение" (Black lives matter), лозунгът на протестиращите срещу полицейското насилие над чернокожи в САЩ.

На 2 март в Лос Анджелис полицаи застреляха чернокож мъж, оказал съпротива при арест.
 
Началото на черната серия бе поставено м.г., когато в град Фъргюсън белият полицай Дарън Уилсън застреля чернокожия Майкъл Браун. Убийството предизвика масови граждански вълнения.  

"Широкоразпространена грешка е да се допуска, че расизмът е изчезнал, че делото, започнато от мъжете и жените от Селма, е приключило. Това не е така", заяви президентът Барак Обама на 7 март т.г. в реч в градчето в щата Алабама, превърнало се в символ на борбата за граждански права.

Обама и семейството му се включиха във възпоменателните церемонии по случай 50-ата годишнина от смазания със сила поход на чернокожите за граждански права.