"Пред смъртта всички сме равни, но в живота сме различни, а Черо беше много по-различен от нас - не само с безграничния си талант, а преди всичко с особения си усет за изкуството и тънкото чувство за смях и ирония, присъщо само на мъдреците", каза в словото си на траурната церемония актьорът Николай Николаев, цитиран от БТА.

Георги Черкелов почина на 19 февруари.

"Много сме играли заедно, но той беше особено величествен и трагичен като крал Лир, а аз бях неговият шут. Черо наистина беше един от кралете на българския театър. Дори и да сменяше кралската мантия с китела на граф Игнатиев, с опърпаното сако на емигранта и т.н., отдолу винаги прозираше мантията на истинския крал - богат крал, без спестовна книжка, който даваше повече, отколкото получаваше, и като истински крал имаше и много врагове", каза още Николаев.

"Бях щастливецът, целунат от съдбата, че ме срещна с Георги Черкелов - огромния, усмихнатия, строгия, талантливия. Ако в прословутия ни сериал го нямаше неговият талант, едва ли щеше да има толкова траен живот", каза Стефан Данаилов, който заедно с Черкелов игра в "На всеки километър".
"Често си партнирахме и в Народния театър - невероятно е усещането, когато до теб стои достолепен човек, обаятелен, ласкав, груб - ако трябва да е справедлив. Той беше и голям патриот", допълни Данаилов.

"Пълен с топлота и човечност, много мил колега. Постоянно поддържахме връзка с него, миналата година беше на златната ни сватба", казаха пред репортери Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. Като гледа "Под игото" по телевизията, актрисата си припомня прекрасните срещи на снимачната площадка - Георги Черкелов е чорбаджи Йордан, а тя - неговата жена.
"Още по-приятни са спомените за сърдечните ни разговори по време на пътуванията до Трявна заради снимките", каза Бахчеванова.

За нейния съпруг и колега Васил Стойчев Георги Черкелов е от големите актьори на Народния театър, който "изграждаше, пазеше и налагаше авторитета на актьорската професия". "Беше мъдрец и на сцената, и в живота", каза Стойчев.

Според режисьора Людмил Стайков присъствието на Черкелов е издигнало българското актьорско изкуство на много висок пиедестал. "Той беше много различен, с изумителната си убедителност и възможност да предава пестеливо най-тънките нюанси на чувствата и емоциите респектираше зрителите", допълни Стайков.