Кастро се усмихна на Обама, когато той се ръкува с него, докато отиваше към подиума, за да произнесе реч за бившия южноафрикански президент.

Американският държавен глава се ръкува и с бразилската си колега Дилма Русеф, която имаше противоречия с него във връзка с предполагаем шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Възхваляването на всеки човек е трудно, но още по-трудно е да се възхвалява гигант на историята, който е повел нацията към справедливостта”, заяви Обама в речта си на стадиона в "Совето".

Ръкостискането между Барак Обама и Раул Кастро би могло да означава "началото на края на агресията на САЩ спрямо Куба", съобщи официален кубински сайт, публикувайки снимката с поздрава на двамата държавни ръководители.

"Обама поздрави Раул, нека тази снимка бъде началото на края на агресията на САЩ спрямо Куба", пише сайтът Cubadebate.cu.

Службата в памет на Нелсън Мандела започна с хорово изпълнение на химна на Република Южна Африка. Тя се провежда на стадиона в квартал "Совето" в Йоханесбург под непрестанен дъжд. На церемонията, която започна с близо един час закъснение, присъстват близо 100 държавни глави и религиозни лидери.

95-годишният Нелсън Мандела почина на 5 декември. В ЮАР беше обявен 10-дневен траур.

"Загубихме велик човек, син на земята", каза семейството на Мандела в първото си изявление след кончината на историческия лидер на движението за борба срещу режима на апартейда.

Вижте снимки от събитието >>

Вратите на стадиона в Совето бяха отворени към 6.30 ч. - с половин час закъснение. Според метеорологичните прогнози времето ще остане дъждовно през целия ден, като следобед ще се разразят бури.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който също е в Йоханесбург, нарече Нелсън Мандела един от най-големите лидери на нашето време.

"Неговото невероятно състрадание след излизането му от затвора след 27 години постави Южна Африка на пътя на диалога и помирението. Той беше колос, насочен към справедливостта, равенството и човешките права. Докосна дълбоко нашия живот и ни научи какво може да бъде постигнато както в Африка, така и по света. Мандела беше повече от велик лидер на нашето време, той беше учител", заяви Бан Ки-мун.

Руският президент Владимир Путин, който изрази съболезнования в южноафриканското посолство в Москва, сравни Нелсън Мандела с Махатма Ганди и с Александър Солженицин и го нарече велик хуманист и миротворец.