"Удивително е защо останалите министри от кабинета "Борисов" мълчат, с какви компромати ги държат Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не смеят да кажат това, което всички знаем. Проблемът е и защо мълчи и президентът Росен Плевнелиев и защо се прави, че не е потърпевш?", заяви Костов в Стара Загора, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес Росен Плевнелиев каза, че прокуратурата трябва да докаже, че Цветанов е подслушвал, а няколко членове на предшното правителство отрекоха да са знаели за подслушване и коментираха, че това е защитна реакция на Найденов, срещу когото прокуратурата повдигна обвинения.
Самият Цветанов заяви, че е подписвал само законни СРС-та.

Единствен към момента Трайчо Трайков призна за подслушването.

Костов обаче добави, че за никого не е тайна, че Борисов и Цветанов са подслушвали и припомни, че самият бивш вече премиер го призна още на 6 януари 2011 година.
Тогава Борисов заяви: "Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани". Той обясни, че е мнителен и иска да контролира действията на хората около себе си.  

Според Костов съвсем очевидно е, че правителството на ГЕРБ е възстановило практиките на Държавна сигурност.

"Възстановиха се практики на подслушване, на политическо мракобесие, както го нарича самият Мирослав Найденов, които са били на преден план в работата на кабинета, а не грижата за доходите, за работата и сигурността на хората. На самата сигурност на хората са посегнали с изключителна лекота", каза още Костов. 

По думите му това, което се случва в момента, означава, че нито една партия в следващото Народно събрание няма да остави ненаказано поведението на Борисов и Цветанов. "За тези хора пътят в политиката е свършил и това неминуемо ще се отрази и върху ГЕРБ. ГЕРБ не може да издържи подобен удар", убеден е бившият премиер. 

След като по-рано днес от БСП заявиха, че Борисов трябва да се оттегли от политиката, защото той е поръчител на подслушването, лидерът на левицата Сергей Станишев заяви пред БГНЕС, че политическата отговорност изцяло ляга върху бившия премиер.

"Или Цветанов знае твърде много и е опасен заради това, или, а може би като допълнение, без него г-н Борисов не разчита на успех на изборите. Защото не е тайна за никого, че Цветанов е основният организатор на сплашването на хората, използването на МВР за предизборни цели, рекета на бизнеса, манипулациите за контролиран и купуван вот. В крайна сметка и за фалшификациите, за които много хора знаят от миналите избори", заяви Станишев.

Той призова Борисов да отговори дали партията му е организирана престъпна група. И коментира, че ако ценностите й са рекет и незаконно подслушване, тогава възниква въпрос към ЕНП – ГЕРБ ли представлява ценностите й в България. 

"Хората са потресени след днешните разкрития на бившия министър Мирослав Найденов.  Мен ме шокира фразата "политическо мракобесие". Това не съм чувал от години. Това е много стряскащо", коментира и кандидат-депутатът от левицата Стефан Данаилов.
Според него обществото не може да остане равнодушно и коментира, че не знае какво още трябва да се случи в България, което ще се отрази и на международния имидж. 

"Винаги съм мислил, че Борисов е по-добрият полицай от Цветанов и той не може да не е знаел за подслушванията. Не крия, че когато днес слушах Найденов, си помислих – дали това не е начин Борисов да се освободи от Цветанов, както ставаше по тоталитарно време. Но след коментара на Борисов, се оказва, че те са си свързани (той заяви, че няма да му иска оставката - б.р.)", каза още Данаилов.

Борисов да бъде призован на разпит в прокуратурата,
за това призоваха пък на извънредна пресконференция Калин Томов и Прошко Прошков от "Движение България на гражданите".
"В изминалите 4 години нищо в България не се случваше без очевидната воля на Борисов, той носи персоналната отговорност за подслушването", коментира Томов и определи като абсурдна тезата, че бившият премиер не е знаел за случващото се.

По думите на Томов, Борисов трябва да даде показания и за периода, в който е бил главен секретар на МВР, за да се установи и дали практиката за незаконно подслушване е била прилагана и през 2001- 2005 г.


АНКЕТА: Защо Найденов обвини Цветанов?