В началото на февруари Софийският градски съд осъди двамата младежи на по 6 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда – постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота на малкото момченце. Те трябва да изплатят и по 60 000 лева обезщетение.

Апелативните съдии измениха частично само частта, постановена от градските магистрати, с която е определено наказанието да се изтърпява в затвор от закрит тип.

Второинстанционният съд реши, че съгласно член 58 от Закона за изпълнение на наказанията - "осъдените се разпределят в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобразно възможността да изтърпяват наказанието най-близо до постоянния си адрес".

"Относно фактите и приложимото спрямо тях право: окончателните фактически и правни изводи на първостепенния съдебен състав се споделят изцяло от въззивния. Поради това правилно всеки от подсъдимите е признат за виновен в причиняването заедно с другия подсъдим на тежка телесна повреда на малолетно (3-годишно) дете и е оправдан по обвинението за опит за убийство в съизвършителство", пишат апелативните магистрати в мотивите си.

Те потвърдиха и размера на дължимото от Патрик и Александър обезщетение в размер на общо 120 000 лева. Двамата трябва да платят и разноските по делото.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.