Това съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. С решение на руското правителство от 1 май 2011 г. износът на петролни продукти от Русия е спрян, с цел гарантиране на доставките за вътрешния пазар.

В писмо до изпълнителния директор на рафинерията в Бургас Сергей Андронов министър Трайков е поискал информация дали мораториумът ще се отрази върху работата на рафинерията и върху количествата и цените на доставките на петролни продукти за пазара в България. Информацията е необходима с оглед гарантиране потребностите на българския пазар на обосновани ценови нива, в случай на прекъсване доставките от Русия, посочват още от министерството.

„Лукойл" внася единствено суров петрол от Русия и решението за спиране на износа на петролни продукти няма да засегне страната ни, обясниха източници от компанията, цитирани от Дарик. Спреният износ на петролни продукти означава, че руската страна е престанала да изнася например бензин. У нас, обаче, се купува суров петрол и се преработва в рафинерията в Бургас. Все още не е ясно как настоящата ситуация ще се отрази на цените на суровия петрол и съответно на горивата на българския пазар.

Руските средства за масова информация пишат, че данъкът при износ на петрол от Русия се е повишил, считано от 1 май, с повече от 44% до 408 долара за тон. Очевидно това увеличение на данъка е свързано с безпрецедентната криза за бензин на вътрешния пазар в Русия.

През изминалия месец редица райони на Руската федерация изпитаха сериозен недостиг на гориво заради това, че производителите на петролни продукти в страната насочваха почти всички количества за износ и така оставиха вътрешния руски пазар без доставки.

На компаниите производители на горива е много по-изгодно да изнасят горивата, отколкото да ги продават на по-ниските цени на вътрешния пазар. С това е свързано и днешното увеличаване с 44 процента на данъците върху петролните продукти за износ. По този начин руското правителство явно се стреми да направи износа на петролни продукти по-малко рентабилен и така да преодолее кризата за бензин на вътрешния пазар.