Върховните магистрати отменят решението на Варненския окръжен съд, който е одобрил споразумение между подсъдимия Диян Станчев и прокуратурата за наказание 2 години условно лишаване от свобода.

Пред Върховния съд процесът бе заведен по искане на главния прокурор Борис Велчев.

20-годишната Лора бе прегазена на 17 юли 2011 г. Момичето пресичало, когато на пешеходната пътека е било ударено от мотор „Хонда”, управляван от подсъдимия Диян Станчев. Той е признал вината си и е отказал делото му за причиняване на смърт по непредпазливост да бъде гледано по общия ред, като се споразумял с прокуратурата за 2 години условна присъда. Споразумението е било одобрено от Окръжния съд в морския град на 4 януари. Майката на Лора - Нели Петрова научила за съдебното решение с писмо по пощата.

Според върховните магистрати наложената присъда е несправедлива, защото за подобно престъпление в закона се предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода. Варненският окръжен съд е игнорирал конкретиката по делото, сочеща на тежестта на престъпно посегателство и е пренебрегнал зачестилите прояви на грубо незачитане на правилата за движение по пътищата, пише в решението на ВКС.

Подсъдимият Диян Станчев не само, че е блъснал Казанлиева на пешеходна пътека, но и е управлявал мотора си с надвишаваща повече от два пъти разрешената скорост на движение за населено място от 50 км/час, отбелязват съдиите.

Делото ще трябва да се преразгледа от друг състав на Варненския окръжен съд.