Трима министри - на отбраната - Аню Ангелов, на правосъдието - Маргарита Попова, и и.д. МВР шеф Веселин Вучков остро са реагирали на предложението на Симеон Дянков за по-ранно пенсиониране и по-малки обезщетения в силовите ведомства, става ясно от публикуваната днес стенограма.

Министърът на финансите предложи служителите в тези институции да се пенсионират с 2 г. по-късно и да получават по 15 заплати накуп, вместо сегашните 20. Спестените пари били точно толкова, колкото са увеличените майчински и допълнителните пари за здравеопазване.

За първи път виждаме това предложение, казал Вучков, който замества Цветанов заради изборите.
"Това е един от фундаментите, по които се развива държавната служба в тези ведомства. Тук, внимателно прочитайки параграф 7 от Закона за ДОО, забелязваме заплатите, които досега като обезщетение бяха 20 да станат 15,  размерът на това обезщетение да не се определя от толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат служителите, а да стане 75% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година", обяснява той.
По думите му, едно такова предложение ще предизвика "несправедливо сътресение в МВР", което за последния месец и половина поело изключителни отговорности по опазването на охраната на обществения ред и не заслужавало подобно решение.

"Това, което каза господин Вучков, е абсолютно същото и за Министерство на отбраната", казва и Ангелов. Той обяснява, че МО няма възможност да пенсионира офицери, които имат 25 години стаж, по никакъв начин, съгласно закона.
"Това означава през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване
, за да могат, първо, да използват 25 години, и второ, да получат 20-те заплати", добавя Ангелов. "Военнослужещите са получавали 20 заплати далеч преди 1989 г. Защо тъкмо нашето правителство сега, след изборите, ще трябва да прави това? За мен от политическа гледна точка това е абсолютно необяснимо и не се налага от нищо. Моят бюджет е намален с 10 милиона, аз с обезщетенията ще се справя", ядосва се още военният министър.

За предложението той директно обвинява шефа на БСК Божидар Данев и КРИБ, които дадоха идеята в Тристранния съвет. Според Ангелов тези придобивки се полагали и на държавния служител във всички ведомства, и той призова Дянков да даде по 20 заплати и в МФ.

"Това, което казаха колегите Вучков, министърът на отбраната, важи и за правосъдието, но никой не е обсъждал това нещо със съдебната система", подкрепя ги и Маргарита Попова. "Това трябва да се обсъди поне с Висшия съдебен съвет. Тук опира до характера на труда и това е обезпокоително. Дори и за съдебната охрана да е, трябва да се обсъди. Коректно е да се постави, хората да знаят за какво става дума, така че нека да сме коректни", казва още тя.

Според Дянков това предложение е излязло от Тристранния съвет, който е единственият национално представителен съвет за синдикати и работодатели, подкрепили го и от КНСБ. Според него много трудно е да се обясни защо всички държавни администратори, примерно финансисти, имат до 10 работни заплати, а охраната на съдилищата, ДАНС и т.н. имат 20. 

"Аз смятам, че това е неразумно, защото обикновеният коментар е, че вие сте на 24 часа, пък другите не са на 24 часа. Съдебната охрана определено не е на 24 часа и голяма част от вашите служители също не са на 24 часа. Моите служители също работят по бюджета 24 часа", ядосва се финансовият министър.
Той твърдо се противопоставя и на предложението орязването на заплатите при пенсиониране да се обсъди и с 6-те полицейски синдиката. Според него те не са социално представени.

Дянков обвърза привилегиите в силовите ведомства с увеличението на майчинските и пенсиите.

Той е подкрепен от колегите си Тотю Младенов и Николай Младенов, според когото в МВнР взимали най-ниски заплати.

"Грешно, ама много грешно е да се противопоставя и да се говори кое за сметка на кое трябва да бъде дадено", казва пък премиерът Бойко Борисов. "Това е като човешкия организъм – една държава. Дали те боли малкият пръст на крака и може да се инфектира - може да си умреш, и от ухо може да умреш. Всеки орган за себе си е най-важният", добавя той.

Според него самите редови полицаи и военни ги дразнят т.нар. шапкари, чантаджии.
"Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един – много вождове – малко индианци", обяснява още министър-председателят.

Той възлага на Дянков, Ангелов и Вучков много бързо да се направи  редукция. Според него промените трябва да отидат за цивилните в двете ведомства. Той не можел да разбере защо и ДАНС получавали големи заплати, в пъти повече от другите.
"Познавам работата им, трябва да ви кажа, че във всички случаи в БОП-а, в криминална, тези момчета, където са в задържането и надолу, работата им е много по-опасна, много по-тежка, отколкото в ДАНС, хем ДАНС е на пряко подчинение на мен. Така че десетте милиона, които взимаме от ДАНС са първа стъпка. От утре цивилните да станат униформени, ако искат. Тъкмо ще увеличим повече униформения състав", казва премиерът.

По-рано днес министър Аню Ангелов обяви, че обезщетенията при пенсиониране на военните и полицаите няма да се променят.
Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране и на държавните служители в МВР, съобщиха пък в края на деня от пресцентъра на ведомството след среща с 6-те синдиката.