Това е така заради увеличение на осигурителните прагове и плащаните от държавата осигуровки на военните и полицаите.

Вчера НОИ предложи средно увеличение на минималните осигурителни прагове догодина с 3,3%. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подчерта, че в тези сфери, където няма договорка между бизнес и синдикати, няма да налага средното увеличение.

Предлага се увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лв. По данни на НОИ в момента на 2000 лв. се осигуряват около 100 000 души. От тях 20 583 души са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг, пише в. "Сега".
От тази мярка се очакват 43.8 млн. лв. повече в бюджета на НОИ.

Според работодателите от БСК чрез административното и необосновано икономически увеличение на праговете се намалява разликата между ниско- и висококвалифицираните работници.

В бюджета на Общественото осигуряване не се залага увеличение на осигурителните вноски. В същото време обаче се увеличава с 20% осигурителният трансфер от бюджета за военните и полицаите, "за да могат да се покриват разходите на сегашните пенсионери от силовите ведомства", обясни Младенов. Така вноската скача от 20.8% на 40.8%, което е за сметка на данъкоплатците. От тази мярка в НОИ трябва да влязат около 220 млн. лв., които досега се брояха като дефицит.

Постоянна става приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните. Тогава мярката беше приета с много компромиси от бизнеса и синдикатите. От това НОИ печели на година около 100 млн. лв. от обезщетения, според в. "Сега".

Разбра се, че увеличението на пенсиите ще е диференцирано. Според управителя на НОИ Бисер Петков такова увеличение е по-справедливо, тъй като средният осигурителен доход за година назад, който е показател при изчисляването на всяка пенсия, през годините постоянно нараства.

Днес пред bTV Младенов каза, че 80% от всички пенсии, които са 2 290 000, се увеличават с 9,8% от 1 април. Това са пенсиониралите се до 31 декември 2009 г.
Наследствените пенсии или вдовишката добавка също ще се индексира с този процент.

С увеличението средната пенсия ще стане 291,98 лева.

Най-важното е, че всичко, което правим, е, че не увеличаваме дефицита в НОИ, той си остава същият - около 1,9 млрд. лева, подчерта Тотю Младенов. Той уточни, че 582 600 млн. лева струва повишението на пенсиите от 1 април.