Бизнесът и работещите поемат индексирането на пенсиите

По-голямата част от нужните около 600 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. ще дойдат от бизнеса и работещите, а не от по-висока събираемост на данъците или намалени административни разходи.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът и работещите поемат индексирането на пенсиите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато има общ казан, където всеки бърка с различна лъжица, тъй ще бъде! Ако имаше ЛИЧНИ ПЕНСИОННИ СМЕТКИ, всеки ще получава толкова, колкото е натрупал! И НИКАКВИ ЧИНОВНИЦИ НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ БЪРКАТ В ТОВА! И ще спрат всички тия глупости, дето се приказват! Народната мъдрост гласи: ВСЯКА КОЗА ЗА СВОЙ КРАК!

И Бизнеса и работещите бяха успешно ликвидирани през последните 3 години, така че не е ясно за какво говори този чичо.

До кога ще продължава ограбването на хората,които години наред са се осигурявали върху максималния осигурителен доход,а сега пенсиите им са ограничени с т.нар."таван"?Все по-малко ще са осигуряващите се по този начин,защото разбират,че няма да получат това,за което 40 години са си плащали!

Докато съществува солидарната система и докато бюджета за пенсии се дофинансира от държавата. Когато пенсионните фондове станат независими и разполагат с нужните им средства, нека дават колкото си искат. Но не може един пенсионер да взема повече от човек, който работи и от чиито труд се взема част за изплащане пенсията на този пенсионер. Ако аз получавам 600 лева заплата, откъде накъде ти ще вземаш пенсия от 1000 лева - щом аз ти осигурявам част от тези суми. Вярно е, че си се осигурявал максимално/кой знае защо само върху 2000 лева/, но си ги търси от тези, които са ги откраднали, а не за сметка на моя труд. Защото освен това при такава ниска заплата, аз пък ще вземам и ниска пенсия, ако доживея. Така че за разлика от теб, аз съм ощетен двойно.

Кого осигуряваш, бе сульо? Тези хора са се осигурявали и много от тях са работили и плащали повече от теб. Ти издържаш циганетата и депутатите, там реви.

Мачкай Боце комунягите. Нек риват. Имат пари да плащат.

по голям комунягя и мутра от Боцето бе свиркаджия.

Така е!Докато учехте в Симеоново, ние ви издържахме!Хак да ни е!

Как кой? Бате Бойко, нали всичко е негово в държавата, хвали се че плаща всичко и е всьо и вся. Що за въпрос? :)

Истината е, че не издържаме никакви пенсионери; работим, за да хрантутим ромите и депутатските г...ве с прилежащите им блюдолизци. На какво отгоре ще го отнасят все бизнес и работещи? Ами на това, че не се обединяваме, а лаем едни срещу други, докато ни ограбват!

но все пак пенсиите трябва да се осъвременяват закото старите пенсии изостават прекалено много спрямо новоотпуснатите при еднакви изходни данни.Пример:Ако работник се е пенсионирал през 2004г. с коефициент 2,70 и стаж 37 години,сега пенсията му е след множество индексации през годините 440лв.Една новоотпусната пенсие при същите изходни данни ще бъде /2,70х605х0,37х1,1=665лв. или с50% повече.Това показва че за старите пенсии трябва да се прави осъвременяване поне на 5 години.

А не може ли новите пенсии , да се коригират с коефициент - за да станат равни на старите?

1chovek

Не съм се и съмнявал, че така ще направят. "Сега увеличаваме пенсии, заплати", а всъщност тихомълком увеличават данъци, данъчна и осигурителна тежест и тн. И накрая се и хвалят, при това. Голяма демагогия и наглост... А икономиката ни продължава, бавно, тромаво и сигурно да потъва. Сменете капитана!

А затвор за тези, които окрадоха фондовете им няма ли да има?

да ,ама не! парите отидоха за глоби и хранене на търтеите от даи.

Сега, както са го и предвидили, се хванете за гърлото като бесни кучета за кокъла, плюйте всеки срещу всеки, /прокълнатият навик на българите/, докато тези, които ви манипулират както си искат, си подготвят на спокойствие поредния круиз.

Значи, ако от работещ съберат по още 100 лв отгоре, 50 ще отидат за увеличение на пенсиите, 30 предизборно ще раздадат на циганите и 20 ще откраднат по герберастки, така ли?

Ти прочете ли статията? Май не! Ще вдигнат осиг. праг от 2000 на 2200. Нали до вчера ти рева да се вземе от 'богатите'. Сега ревеш що се взема! То няма угодия. И торта да му донесат, ще е недоволен от чинията!

средна пенсия: 291.98лв х Пенсионери:2 290 000 = Всички Разходи: 668 634 200лв Как се получи дефицит от 1,9 милиарда? Има ли грешка в изчислението на средната пенсия или отново е СТАКМИСТИКА?

668 634 200лв х 12 = 8 023 610 400 ( 8 милиарда за пенсии годишно)

СРЕДНАТА ПЕНСИЯ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, ИНТЕРЕСУВА МЕ ПЕНСИЯТА НА БАБА МИ, КОЯТО СТАВА 170 ЛВ... УВАЖАЕМИ МИНИСТРЕ, БАБА ТИ С ТАКАВА ПЕНСИЯ ЛИ Е ? ВЕЧЕ НАБЛЮДАВАМ НОВОИЗРЯВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ... Б О Й К О Н И И З Л Ъ Г А И С Е О К А З А П О Р Е Д Н И Я М И Ш О К ...

668 634 200 х 12 месеца = 8 милярда. приходи 6 милярда. 2 милярда дефицит. от тука идва дефицита.

Точно така, това е за 1 месец обаче. Умножи по 12 и ще се доближиш до реалните разходи за пенсии.

Умножи по 12 месеца и се получава 8 млрд.

Аз направо се чудя на акъла на този, който слага подобни коментари като избрани!!!

first: t.n.'"biznes"" da ne zabravja,che se razvi chrez zgrabenoto ot dostoinij i gradiven prinos na raboteshtite pochtenno po onova vreme dneshni pensioneri. Taka che,takav "bisnes"" dnes ne moje da pretendira,che izdarja dneshnite pensioneri. Second: prizivite za ""na vsichki po ravno"" kompensirane na pensiite sa meko kazano negramotni. Zashtoto 30/40 godishen trudov prinos v ikovomikata na stranata ot visoka klasa ne se kompensira poradi: vazrast ; ne poluchava nikakvi ppomoshti -toplo,hrana,drehi,lekarstva i kakvo li oshte ne. Zatova,molja, za polagaemoto se uvajenie i zachitane na pensionerite poradi staj i vazrast bez nepochtenni uravnovilovki!

Супер. И ако според теб бизнеса не издържа пенсионерите, то кой ги издържа: а) държавната администрация б) Бойко Борисов им плаща лично от спестяванията си в) вегетират ?

Митници, Концесии, Европесйки средства, и др.

Тъй като държавата направи всичко възможно, за да намали оборота и приходите, смятайте какви пари ще има за пенсии. Това е поредната безмозъчна пропаганда на властта- въздух под налягане! Пари няма, оборот няма, принадената стойност е ниска,защото държавата е враждебна на бизнеса.ами искайте,но няма какво да получите.

много интересна тема- къде е маги ,преди кой поема увеличението - 1 шумата от дърветата. 2. правителството като събира шумата от дърветата и печата пари. 3. правителството като се труди нощем неуморно в производството

Ще отговоря подобаващо: отговор: ц.) правителството съчки събира..

Ще плащат работещите и бизнеса - къде ще идат.... Те винаги за всичко плащат. Само дето насреща какво получават??? Абдикирала от всичко държава, раздута и неефективна администрация, тотална и нагла всепроникваща корупция, разнебитено здравеопазване, ужасни пътища, ....

БРЦК

Кой окраде пенсионните фондове през 89та? Затова нема пари за пенсии. Няма как 1мил. работещи да издържат 3 мил. пенсионери и 1 мил. цигани. Вместо да се чудите каква тъпотия да измислите за да спестите 50мильона вземете мерки за милярди. Като например ДДСарите , монополистите, легализирайте проституцията и тревата.

Цените на храните и енергията растата по цял свят и определят ръстта на инфланцията. Но...на фо на на намаляването на пенсиите в много страни съчетано с нарастването на възрастта за пенсиониране, българите могат да бъдат доволни. Недоволните не са пенсионери и винаги ще са срещу всичко което се прави ПРОТИВ.

Недей да се изказваш така компетентно от Германия майна, защото явно не си на ясно, че дойната крава в БГ, наречена частен бизнес я изцедиха, убиха с ритници, заколиха, одраха и нарязаха на парчета остатъците. Това е дело на правителството на Боко Тиквата и се надявам да е проклет, затова че остави стотици хиляди безработни хора след себе си. Сега може да вдигат данъци, ставки, може и дедовия да вдигнат, но се оказва, че няма от кого да съдерат 100 кожи. Ако излязат истинските данни за безработицата (те са ясни, но не се оповестяват), а не измислената статистика на бюрата по заетост, които те водят безработен само 6 месеца.... а после ... после ставаш призрак , ако въобще знаят за теб.. ще стане ясно колко хора работят в БГ и какво ги чака да изплащат...

Споко. Така е и в съседите. Дори ще става /там/ по-зле. Но...ако мислиш, че с ново правителство, например с БСП и Кунева, ще ти е по-добре, ще ти кажа следното "вярно, ще те дерат по-бавно". Но ще те боли по-дълго и по-жестоко.

Впечатлен съм колко успешно потъва кораба под мъдрото ръководство на нашия неземен лидер и неговата агитка. Интересното е, че доста хора лапнаха вода, но пък никой не вика за помощ, нито крещи.. Явно нема материал...

Въобще не се впечетлявай. При другите въобще няма да има кораб. няма да има и спасителен пояс. Ще има...нищо. ПЕС.

Не мога да разбера как някои искат увеличение само на минималните пенсии а на максималните-не.Не може да си се осигурявал на 200,другия на 2000 и накрая пенсиите да са еднакви.Това и при социализма не беше така!!!

Ниски осигуровки,плащане от всички/да няма такива като Мишо Бирата и Цар Киро които са платили"където трябва"/,пенсии в зависмост от внесените осигуровки,никакви социални пенсии,здрав контрол и ограничаване на инвалидните пенсии.Вдигане на възраста за пенсиониране.Стига социализъм,живеем в капитализъм в края на крайщата.Всички познати навършили годините с триста зора ги пенсионнираха.Никой не иска да напуска.А някои работеха тежка работа.Пенсиите на хора живели си живота стигнаха тези на скъсалите се от бъхтане.Една трета от разходите за работник са осигуровки.Живеят двама заедно,но се водят самотни и хоп помощи.Инвалид била или самотна майка била,но цигара след цигара,луди купони по малките часове на денонощиетоно и не може да си събере краката и ръсят копелета,докато ти си скъсваш задника да изкараш пари за данъци и осигуровки.

Не им вярвайте... Пари имаааааааааа.....

Да, ама за тяяяяях!

Ново 20,а пенсионерите от 2010 и 2011 да не са на луната.

Истинска драма. Искат да направят нещо ама са безпомощни. Не знаят как. А защо се кандитатират за правителство след като са неграмотни. Моята пенсия ще се увеличи с 20лева, на жена ми с 9.70лева. Браво! В същото време тавана става 770лева. Значи моят приятел ще получава 70лева отгоре, което за мен е издръжка за две седмици. Браво! Това е началото на предизборна кампания. Но не са познали!

?4-За каква справедливост говорите,това си е чисто обирджийство и ако желаете да компенсирате минимални,социални,инвалидни и зр.от този род пенсии не го правете от НОИ,а ги подпомагайте чрез социалното министерство,ако отговарят на условията за подпомагане!Спрете да се гаврите с хората,които половин век са работили,внасяли са си осигуровките и сега съвсем заслужено очакват да си получават пенсиите,парите за

.3-но доходите обаче бяха замразени от 01.01.2009 г в това число до днес и тези пенсионери с отпуснати пенсии през 2010 г.са най-ощетени,защото тези замразени доходи не им позволиха да получат по-високи пенсии,а сега втори път са ощетени със по-ниския % за увеличение?

2-Защо ще се увеличават с най-висок % само пенсиите отпуснати до 31.12.2009 г.?Нали тези пенсии са били определени върху нормален среден осигурителен доход,който не е бил замразяван и тези пенсии през самата 2009 г. бяха увеличени два пъти,веднъж от 01.01.2009 с 10% и втори път от 01-юли-2009 г. с още 10%.

1-Парите за пенсиите си ги плащат самите пенсионери,защото те са ги внасяли 40 и повече години и държавата се е възползвала от тези средства и е цинизъм сега,когато хората вече са се пенсионирали да им се говори,че ги издържат бизнеса и работещите!Къде са парите от осигуровките,които сегашните пенсионери са внасяли почти половин век,когато са работили,че сега да ги натиквате в ъгъла?

Парите които са плащани са изчезнали и сега наистина работещите плащат пенсиите :) . Аз лично не виждам неточност.

Ами да са си ги държали на влог тогава, защо са плащали осигуровки?

как да са ги държали на влог, когато ги взимаха директно от брутната заплата като ДОД и в т.ч. хранеха и гледаха с тях в детските градини вундеркиндите, които се взират само в кинтите??

Ами то много ясно, че работещите ще ги платят тия индексации. След като печатницата за пари е затворена. Но децата трябва да се грижат за родителите си, така е редно.

Ако бехте махнале плоскио данък можеше и вие пулитиците с обръчите да поемете нещо от индексациите! Ама нали сте във властта и пулитиката да си гледате само собствените интереси, пак ние ще ги поемем!

Трохите, които геноцидната клика подхвърля на омаломощените нещастни пенсионери, просто са част от техните изработени и внесени пенсионни суми, само че задържани /незплатени/ цели 3 години и използвани от анти-народната партия ГЕРБ за бог знае какви простотии. На всеки е ясно пропагандният предизборен трик - колкото хиляди гласа се вържат на популизма - все файда. Това, което ужким дават, трябваше да го направят още преди 3 години и това са неиздължените пари на хората, а не нещо извънредно и много загрижено, както го представят. А по-застрелян министър от Смотьо аз просто не помня...

Народа е затова да се стриже. Ще продължаваме да вдигаме цените, да си гласуваме увеличение на заплатите на държавните служители, да измисляме нови такси и данъци /синята зона е идеално хрумване/, ще дигаме осигурителните прагове и така докато не остане нито един балгарин.

Ал

Това доизстискване, което предизборно подготвят от ГЕРБ ще доубие доста от едва кретащия бизнес. Събираемостта ще падне и на следващите управляващи ще се падне "честта" да покриват тази дупка с държавни кредити. Най-тъпото е, че с тези кредити просто ще бъдат изядени и изпити. Увеличаването на заплати и съответно пенсии трябва да става с растеж на икономиката (за което би имало смисъл да се вземат кредити), а не с малоумен опит за преразпределяне на оскъдните ни ресурси. Ама аз какво ли разбирам...

Еми да, момче, ама при растеж на икономиката увеличение на заплатите пак няма - парите пак отиват в нечий джоб през хохерер, примерно - говоря примерно:)))) истината е другаде - на бесилото! Ако трябва барабар със родата!

При условията на реално доубиване на пенсионерите малко "доизстискване" едва ли ще има някакво влияние върху икономиката.Проблем е голямото ограбване до достигането на още не състоялото се доизстискване.

Не искам да площом за популизма на управляващите. Икономиката и без това се задъхва, ако я товарите още ще я затриете, кокто стана с малсия бизнес.

да кажат и Б. Щом взимат големи заплати от бюджета и поради т.н. ЗОП, ще им се вдигне прага. Защото след години ще питат за пенсионния фонд, в който ние също внасяхме, но после ни удариха с нова пенсионна възраст и таван.