Днес в Пазарджишкия окръжен съд бе даден ход на процеса, като председател на съдебния състав е председателят на Окръжния съд Ивета Парпулова, съобщи "Фокус".
Срещу Лазар Колев са повдигнати 5 обвинения – за блудство, за изнасилванията на Христина и Росица и за убийствата им.
Според Марин Марковски обвиненията са необосновани.

Подсъдимият заяви пред съда, че не се признава за виновен по нито един пункт от обвинението срещу него. След изчитането на обвинителния акт той заяви, че по-голямата част от него не отговаря на истината, предаде БТА. Колев пожела да даде обяснение след разпита на всички останали свидетели по делото.

По-късно днес обаче Марковски уточни, че е възможно подсъдимият да даде обяснение още утре. Това ще бъде допълнително уточнено. 

Майката и бащата на убитите сестри - Фани и Стоимен Белнейски, бяха конституирани като граждански ищци, като исковете им са в размер на по 200 000 лева - по 100 000 лева на дете.

Майката на Росица и Христина - Фани Белнейска се просълзи, когато слушаше подробности в обвинителния акт за мъченията, на които са били подложени децата й, предаде БНТ. Тя се разплака, докато даваше показания пред съда и разказваше спомените си от края на януари 2006 г.
Бащата на двете сестри - Стоимен, постоянно наблюдаваше реакциите на Лазар Колев, докато прокурорът разказваше как точно са убити момичетата.

Адвокатите Марковски поискаха отвод на наблюдаващия прокурор по делото – Димитрия Ганчева заради извадени материали от досъдебното производство, които не са налични сега в наказателното производство. Вторият мотив е изявление пред медии преди началото на процеса, в които се визира виновност на Лазар Колев.

Прокурор Ганчева обясни, че е отделила 6 тома по делото, тъй като според нея те не са съотносими към наказателния процес. Тя обясни, че няма пречка тези томове да бъдат присъединени към делото.

Преди това Марин Марковски заяви още, че ще поиска процесът да се проведе по съкратено съдебно следствие. Това не означава, че Лазар Колев се признава за виновен, а напротив, ние поддържаме тезата, че той е невинен, уточни адвокатът.

Последна актуализация в 20.20 ч.