Чуждите представители са в течение с разследването, но са поискали да останат анонимни, защото нямат разрешение да разговарят с медиите, предадоха БТА и "Фокус".
Говорител на австралийския външен министър Боб Кар заяви, че правителството в Австралия е запознато с публикациите в медиите, че австралиец може да е замесен в атентата. „Разбрахме, че българските власти ще направят изявление през следващите 12 часа”, заяви говорителят пред АФП, цитирана от "Фокус".

По-късно, след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, вътрешният министър Цветан Цветанов, че се установява съпричастност към атентата на три лица, които са били в страната с фалшива самоличност от американския щат Мичиган.
"Две лица са установени с истинската им самоличност. Те имат паспорти на Австралия и Канада, от 2006 г. живеят в Ливан", обясни той.
Може да се направи обосновано предположение, че двамата са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", добави министърът.

Служители в САЩ очакваха днес българските следователи да свържат радикалната групировка "Хизбула" с бомбеното нападение на 18 юли.
Израел вече направи това, но досега българската държава заявяваше, че няма категорични доказателства.