Първите 80 човека започват курса от идната седмица, но има и още желаещи. Това съобщиха от червенокръстката организация, цитирана от Дарик.

Целта е шофьорите да бъдат обучени във всички техники за оказване на първа помощ в първите пет минути или до идването на линейката.

"Това е най-критичното време за пострадали при инцидент или човек, изпаднал внезапно в безпомощно състояние" обясни д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК.

"Те няма да преминават пълния обем на курса за парамедици и няма да имат същински дипломи, а само свидетелства", поясни тя.

Партньор на червенокръстците в обучението, което е по европейски модел, е сдружение „Клуб активна сигурност".

Първият випуск парамедици започна обучението си в Националния учебен център на Българския Червен кръст през 2011 година по германска програма и с обучители лекари от водещи болници.

Независимо че професията вече е включена в списъка за професионално обучение и в класификатора на длъжностите, няма нито един завършил към момента, който да е назначен, припомниха специалисти от Спешната помощ.

Проблемът са няколко спорни момента за това какво те могат да правят и какво не.

Например, не е изяснен въпросът дали те ще могат да извършват дефибрилация, интубация и да прилагат медикаменти.

Въпреки тези неясноти и липсата на стандарт за тази дейност вече на няколко места в страната под различни форма се обучават парамедици.

Тази специалност ще бъде въведена в колежите към медицинските университети от тази есен, казаха от Министерството на здравеопазването.

Целта е те да пътуват в линейките и да помагат на лекарите в немедицинските дейности, а при необходимост да оказват първа долекарска помощ на пострадалите при инциденти и аварии.