Таксиметрови шофьори дават първа помощ преди линейката

Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст.

Обратно в новината

Коментари - Таксиметрови шофьори дават първа помощ преди линейката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да ги закълнете по метода на Хипократ!

Имаше преди години една песен : " Лекарите карат кооптаксита...." И сега натам отиваме- тези, които още не са избягали да подкарват такситата и при необходимост да лекуват.

При този недостиг на лекари, мисля, че е добре шофьорите на таксита освен първа помощ да извършват и дребни хирургични интервенции в колите, раждания и други. По-масираните интервенции ще се извършват от шофьорите на съчленени автобуси!

Не само раждания,драги,не само раждания.И збременявания.Знаеш ли колко пари ще спестят от фонда ин витро.

Аз не мога да разбера как така не знам къде отиват парите ни нот данъците и защо всичко, което е оставено на държавна грижа е на загиване: ВСИЧКО. В кой джоб отиват парите за развитие и грижа за обществото, защото държавните институции просто не са в служба на гражданите, а данъци се плащат. Значи причината трябва да е или в големите нива на корупция или в липсата на съдебна система, правила и прозрачност. А може би и на всичко заедно.

Боже боже....колко мъка има по този свят...

Поредната простотия! Сега курсове ли ще ги карат да завършват, за да вземат лиценз, отговорност ли ще носят за пациенти или ще пускат апарата и ще чакат бакшиши! Не можаха да разберат управляващи и една голяма част от народа, че национални интереси не могат да се обслужват от частници! Ама ние сме все на крайностите и все най-накрая по-католици от папата се правим!

само да добавя, че освен това и обществените средства трябва да са прозрачни, за да има пари за обществените фондове, а те отиват в нечии частен джоб, затова институциите не работят, защото парите от данъци отиват в частни ръце, а не в обществото и докато няма контрол-така ще е.

Дори и таксиметровите шофьори да подходят добросъвестно и кадърно според както са обучавани... Ако все пак почин човек, кой отговорността? Кой би се нагърбил да иде на спешно повикване, при положение че доста често първичната информация от повикването не е добре подадена. Безспорното е че таксиметровите шофьори прекрасно познават града, особеностите на движението и задръстванията, болниците. В ред отношения те могат да са по- полезни от линейките при транспортирането на пострадал до център за бърза помощ или болница, но... май до там.

ДОСТАТЪЧНО ЛИНЕЙКИ? В тази държава в която познавам, освен многото линейки с предружавани от втора кола в коята е и отговорният лекар, има и втора опция. Всички пожарни си имат и бълзапомощ линейки с придружаваща втора кола с лекар!! Така е в ЕВРОПА. Значи не само дребнави депутати и пр. а и медицинска помощ!

Разумна е идеята; такситата са несравнимо повече от линейките, навсякъде са, имат добра комуникация. Те и до сега на доброволни начала винаги оказват първа помощ (е, не и безплатно). Същевременно, не трябва да се преиграва с идеята, защото скоро може да им възложат да заменят и полицията и пожарната.

Всичко това се прави с цел да не се увеличат заплатите на работещите в БМП.Трябва да има лекари или парамедици със сериозни качества и познания за да може да се помогне на нуждаещите се хора.Трябва хората , народа да реши как да стане е не псевдо експерти и разни номенклатурчици от бай Тошово време и нови подобни кариеристи само и само да са министри. Срамота е това.Ами защо не се пише какво е по болниците? Защо няма единен регистър да се види къде няма лекари? Всеки може да е болен ,2 макар че те си иимат правителствена болница.

A ватманите?

много си прав. Къде ни отиват парите, та стоим бе Бърза помощ, качествени образование, закони и правила? След като плащаме данъци, би трябвало да имаме и държава. Само че къде е държавата и кои са тези, които я управляват? Някаква банда нагаждачи и лакоми и алчни за власт и за пари, без никакво чуство за народ и държавност. Аз лично не видях един да има данни да управлява, освен Бойко, който много искаше, но някак си не успя. И Костов, който имаше потенциал, но нямаше желанието на държавник, което имаше Бойко Борисов. Не стана. Дано да с епояви някой с потенциала на Костов и ценностите на Борисов, за да разберем и ние че живеем в правова държава и не толкова бедна и оглозгана.

а къде са пожарната и полицията ? или те само могат да пазят децата по митингите?

и каква помощ можеше да окаже таксиджията на починала фотографка, например ? най много да и пребърка джобовете, да си вземе телефона, пръстенчета .. разни неща тъпо е

И таксиджията и приятелят на починалата ожеха кадърно да направят едно - да закарат жената навреме. А служба 112 какво? - Дала разпореждане да не карат жената никъде.

Как да се обозначава когато не искаме първа помощ от "бакшиш". Това е опасно и нискообразовно съсловие.

нещо полезно да прочета в дир.бг. само да допалня че всеки профисионален водач на мпс трябва да мине този курс , и да се спрат тези кравопролитя по патищата в българия .

Какво пречи завършващите средно образование да изкарват поне по един модул за първа помощ.Може дори да са на две нива като допълнителния е свободноизбираем и включва задълбочаване на уменията.

Имаме правителство от пълни идиоти с една цел - кражби и измами.

Ха ха ха, едни пари трябва да се усвоят! Това е най-безумното нещо - да обучиш цигани, идиоти и пияници (моля да ме извинят 5-те процента свестни таксиметрови шофьори) да спасяват хора!!! Извинявайте, но тези не знаят първо правилата на движение, и да ги знаят, не искат да ги спазват - никога не дават мигач дори, тези ще спасяват хора. Айде стига :)))

Абе хора, как ще правят дефибрилация, интубация, че и медикаменти ще дават таксиджиите? Няма лошо да се помогне на пострадал човек, но това са сериозни неща. Лекарите учат 5-6 год. и пак някои не се научават.... но нищо не се знае. Току виж таксиджиите им отнели хляба. Хайде от мен бъдете все пак здрави!!!

На запад линейкаджиите не са учили 10 г. те са транспортери. Нали от тях вземаме терк. Даже някога за шофьорски книжки се изискваха познания по даване на първа помощ. Не всички получават на улицата инфаркт

Може ли да кандидатствам за генекологични сърбежи която има.

По добре сирийци сложете и ги обучете има и лекари от тях.Питайте оная от амриканското какво да правите.

Швабите обраха сирийските лекари. Останаха африканските манафи.

Бакшишите ще стават доктори а докторите бакшиши. Явно има едни пари за крадене по една "програма". Булгаристански кенеф.

Първата помощ, която таксиджиите ще оказват на изпаднали в безсъзнание пътници, е да ги преджобват за да облекчат излишното тегло от пари, ценности и накити, спомагайки за подобряване на дишането, след което ги стоварват навън на чист въздух да се съвземат и да се отдалечат максимално надалеч с таксито си за да не притесняват пострадалия.

То и на куките първата работа при тежко произшествие е да преджобят жертвите и жабката на колата. Един авер така олекна с 6000 евра.

Щом Боко и Цоко може да управляват държавата, защо да не може таксиметров шофьор "да го раздава" като лекар! Не разбрах само, (не дай, Боже!) при спешен случай човек на таксиметровата служба ли да се обади или направо на погребалната агенция.

По добре докторите да бъдат обучавани за таксиметрови шофьори

е това, в която линейката идва след таксито. Какво става? Къде отиват парите ни от данъците, та една линейка не можем да си позволим в България? Щом системата е стигнала до тук трябва да се промени системата, а не да разчитат на такситата. Върши работа, но временно и за малко и само в критични случай. Но явно на някой това е по-евтино и е решил да печели на гърба на болните и умиращи хора!

вместо да се заеме да оправи спешната помощ!

По-евтино е на държавата да плаща на такситата, които да вършат работата на лекарите, само че нИ въобще след като някак си е страшно да повериш живота на близък на един шофъор. Функциите на един лекар се изземват от хора със средно образование какъв е смисълът да си лекар в бг-то? След като такситата ще им вземат функциите. А как един шофъор ще върши работата на един лекар - някак си не мога да го осмисля.

пари-медици има за пара кандидати много

кви парамедици, санитари в болниците няма, па санитеарите не са ли парамедици, аман от нови думи без смисъл

А колко от обучените таксиджии ще са свободни точно когато има нужда от тях и колко от тях ще предпочетат пациента пред клиента?!

аз нали ви казах че ганьовците са мизерници тъпаци и наглеци

Там, където една институция разичта на финансиране от държавата- там нещата не вървят. ФАКТ Е . Как се харчат парите ни от данъци след като плащамме 22% от заплатата си за това всеки месец. Защо няма пари, къде отиват парите ни и защо? Никой не печели повече от държавата- данъците ни къде са? Защо държавните институци не обслужват с парите ни гражданите на държавата? Кой ни ограбва?

Изводът е, че системата на такситата работи, защото има прозрачност на парите за услугата, докато липсата на всякаква прозрачност къде отиват парите ни за здравни осигуровки води до това, че хем лекарите едва свързват двата края, хем спешните случаи нямат голяма надежда за оцеляване с тази система. Ами въведете прозрачност- ама ще бръкнат в джоба на престъпниците с власт, които крадат от данъците ни, затова не искат да е прозрачно.

Да, бе, като им гледам мутрите на повечето са с незавършени средно образование. За какво обучение става въпрос?!?

по-добре бакшиш отколкото никой - има логика. ако се изпипа качествена комуникационна връзка между бакшиша и квалифициран оператор на случаят, нещата могат да са много ефективни. не е задължително да се ползват само бакшиши за тази работа.

Ами като няма обществено здравеопазване и след като парите за здраве отиват за други дупки, при това положение да не плащаме здравни осигуровки, така и така ще разчитаме на бакшишите. След като здравеопазването е разбито - остават такситата, утре ще обучават съседите ни да ни оказват спешна помош, защото парите за здравни осигуровки трябва да бъдат отклонени за луксове и други депутатски нужди.

Наистина добре е не само таксиметровите шофъори, а всички ние да знаем как да давате първа помош, но не трябва да се разчита на такситата да вършат работата на лекарите. Принципно, ще им платят обучението по разни програми, ще вземат парите и ще получават ПАК повече от лекарите, които са учили с години. Тогава какъв е смисълът да имаме лекари?

Такситата са десетки хиляди - ФАКТ! Такситата са организирана армия - ФАКТ! Такситата преди дванадесетина години за малко не свалиха Иван Костов - ФАКТ! Много от тях не спазват правилата за движение и са нагли, но нима и сред другите шофьори няма такива??? Немалко от таксиджиите са хора като нас, с добри сърца, и спазващи законите. И именно те най-вероятно ще се обучават за спешна медицинска помощ, за което получават моите поздравления!!! Както споменах по-горе шофьорите на таксита са една армия и една добронамерена власт би ги организирала в служба на Българското общество за негово добро!!! А такситата по брой са повече от линейките и винаги ще бъдат! И е добре да ни помагат в тежки случаи!!!

НА ПРОФЕСИИТЕ ВОДИ ДО ТАКИВА БЕЗУМИЯ!АКО ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР МОЖЕ ДА Е МЕДИК ТО ВСЕКИ ЦЪРВУЛ МОЖЕ ДА Е ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК ДЕПУТАТ И Т.Н.ЗАЩО ТУК В НАШАТА ДЪРЖАВА СЕ ТЪРСЯТ НЕПОЗНАТИ РЕШЕНИЯ ОТ БЕЗДАРНИЦИ КОИТО НАСЛЕДСТВЕНО НИ СЪСИПВАТ ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ?

Dobromir Dimitrow

А защо таксиметров шофьор да може да бъде медик, да не би ВСИЧКИ да са тъпи???

Добре е, но ропускаш един важен момент- а той ще бъдевързан със заплащането. Как ще се чустват професионалитите, чийто труд ще бъде оценен повече от един шофъор и който е загубил години за обучение? Защо и спешната помощ не бъде така организирана, като при такситата, както е в белите държави. В една средна европейска държава спешната помощ идва за 7 минути. Просто нямам думи- звучи добре, но като се замисли човек идеята да разчиташ на шофъор да ти спасява живота е безумие. Да, добре е да има такава опция, но не тя да е решаваща.

Dobromir Dimitrow

Със сигурност пропускам много неща!!! А нека лекарите не се чувстват обидени - в статията пише, че таксиджиите ще дават по-елементарна долекарска помощ! Не смятам, че трябва да има обидени, щом става въпрос за спасяване на човешки живот!!! Преди три години с един приятел помогнахме на един ранен мъж, докато дойде линейката. За жалост човекът почина по-късно, защото и ние късно го намерихме. Ако такситата са малко по-бързи, защото са много, нека помогнат! Тази практика не бива да ни успокоява и да не се реши ОСНОВНИЯ проблем с "Бърза помощ"!!!

най-голямата глупост измислена в последно време,за която някой отново ще точи безмислени средства...

даде тази идея. В Абсурдистан такситата са по-бързи от спешната помощ. Жалък факт! Има ли друго място на планетата, в която таксито идва по-бързо от спешна помощ. Шофъорът ще става лекар. Абсурд, каскети нещастни!

ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО КОЙ ПЕРСОНАЛНО Е ДАЛ ИДЕЯТА!ВАЖНО Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ ОБАЧЕ ТОВА ЧЕ ТЯ СЯКАШ Е РОДЕНА В ТОШОВА БЪЛГАРИЯ!ВСЪЩНОСТ АКО СЕ ПРОВЕРИ ПЪРВОИЗТОЧНИКА НАВЯРНО ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО ПОТОМСТВЕН КОМУНИСТ РОДООТСТЪПНИК ИЛИ ТАКЪВ НА ЛАКЕИ НА ИЗЯВЕНИ ПОБОРНИЦИ!

Имаме спешна нужда от пара... политици! И медицината да се въведе в здравната политика на държавата!

Ха-ха-ха! Шишо Бакшишо ще търчи да спасява животи, след като преди това е убил няколко пешеходци на спирка или е пребил клиент за това, че е нямал 15 стотинки да му доплати! Нещастници долни!

до всеки човек да кръжи такси, във всяко такси здравен министър

Аз не мога да разбера докага ПАРИТЕ ОТ ДАНЪЦИ ще отиват в нечии джобове, а ВИЕ ГОСПОДА НАГЛИ ще обучавате бакшишите да ни дават ПЪРВА ПОМОЩ и то на бедните пенсионери, които ВИЕ докарахте до прага на бедността. ДАНО ГОСПОД ви съди за това, което причинихте на този НАРОД. Той не че не си заслужава съдбата, но освен плява загива и житото на нацията!

В Европа бакшиша печели над средно стандартния човек. Но тука рискувате отвратително много с това бакшиш да ви спасява живота. И интересно от кога е тая кампания, защо никой никъде не е информирал до сега?! Като гледам по автомобилите на снимката, ония мошеник с лизинговата къща Лазаров, пак се е набил в някоя държавна поръчка...

Частните охранители и репортери вършат работата на полицията. Сега таксиметровите шофьори ще изземат работата на спешната помощ и лекарите. За това пък си имаме администрация, при това най-скъпата. Че е неефективна е ясно и на малко дете, ама пък като няма контрол какво им пука. Въобще има ли пилот самолета?

супер инициатива! Поне да се закрепи малко ситуацията!

Всички таксаджии с обикновени коли - лекари, а тези с комбита и баничарки да изкарат един бърз курс за попове - значи идва първия таксаджия и ако не успее с лечението на пациента, идва този с баничарката и директно кара умрелия към гробищата, като по пътя чете опело.

Само това остава попове вземащи на километър...

До къде я докарахме!