44-ият парламент ще започне работа с ясно мнозинство – това на дебютантите, посочва БНР. Точно 121 са новите лица в новото народно събрание и са във всяка група.

От 95 депутати в ГЕРБ 43-ма са нови, в БСП от 80 народни представители - 47 са дебютанти, а при "Воля" на Веселин Марешки новобранците са 100%.

Броени дни след вота, в БСП свикаха новите политици на обучение. В програмата имаше точки като "Технология на законодателния процес", "Медийно представяне" и "Работа в екип".

В новия парламент
няма да виждаме част от старите опитни политици.

Безспорно призът за най-драматична раздяла с парламентарния живот спечели вече бившият депутат от "Атака" Магдалена Ташева:

"Един разкошен период от живота свършва. Тишината е единственият лек за болката ми", написа тя в профила си във Фейсбук.

44-тото Народно събрание ще започне работа и без доскорошния си председател Цецка Цачева. След като не успя да спечели битката за президент, тя остана четвърта в листата на ГЕРБ за Плевен, след като беше изместена с две места назад заради преференциите. Ако Ивайло Московски стане министър, тя все пак може да се върне в парламента като редови депутат.

Честта да удря парламентарния звънец обаче най-вероятно ще се падне на доскорошния й заместник Димитър Главчев.

Поради промени в партийния устав, в БСП още преди изборите извън кандидат- депутатската битка останаха Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и Михаил Миков.

Отвън ще гледат парламента и кадри на ДПС – бившият заместник-председател Алиосман Имамов, Рушен Риза и Тунчер Кърджалиев изобщо не бяха включени в листата, а мандати не успяха да вземат бившият финансов министър Петър Чобанов, експертът по отбраната Янко Янков и колоритният ромски представител Александър Методиев – Бат‘ Сали.

Ръководствата на парламентарно представените формации вече са разпределили местата в пленарната зала. ГЕРБ и БСП запазват своите – вдясно и вляво. "Обединени патриоти" заемат банките на Реформаторския блок.

Промяна има и в стаите, ползвани от парламентарните групи. ГЕРБ запазват своята, но вземат и тази, в която преди бяха реформаторите. Социалистите, които в 44-тия парламент ще имат два пъти повече народни представители, получават и стаята, заемана досега от ДПС. Те пък се местят в стаята на "Атака".

Повече пространство ще имат и патриотите. Те получават допълнително помещението, в която преди бяха депутатите от БДЦ. Групата на Веселин Марешки ще се настани в стаята на АБВ.