Това каза по БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Всички имат право да ползват тези улици", добави той.
Очакваме гражданите днес да дойдат с конкретни предложения по наредбата, заяви Герджиков.
Гражданско движение "ДНЕС" и Фейсбук групата "Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" започват от днес преговори по изпълнение на исканията заради новите правила за паркиране в столицата с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

Елен Герджиков очаква конкретни предложения от гражданите. Той каза, че се облекчават процедурите и документите, които се изискват за издаване на винетен стикер.
"Защото преди излизаше, че единствено собственикът на имота има право да получи такъв винетен стикер. 10% от заявленията са от наематели, а 60% от роднини по пряка линия. Ние го решихме този проблем. На страницата на Центъра за градска мобилност са изписани подробно документите, които трябва да се предоставят и когато кандидатства роднина по пряка линия и когато кандидатства наемател и когато автомобилът дори е на изплащане", заяви Герджиков, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че преди е било много лесно наредбата да бъде заобиколена и затова сега общината изисква документи и е строга в издаването на тези винетки.
"Издаването на много такива стикери не е добре за всички софиянци, защото това ще лиши зоната от смисъл. Идеята е да се паркират по-малко автомобили, да се ползват по-малко автомобили, които да се паркират на публично общинска собственост", обясни Герджиков.
Той каза, че, когато се използва публична общинска собственост, това е за сметка на всички останали граждани в града, дори и за сметка на тези, които нямат автомобили, за сметка и на тези, които имат гаражи.