Както вече стана ясно, тотомилионерите, които снощи удариха рекордния джакпот, са от Перник и Бобошево. Те ще си разделят по 4,7 милиона лева.

"От 8.30 до 17 часа на ул. „Хайдушко изворче" ще обработят документите. Двамата трябва да представят отрязъка от фиша, възможността той да се загуби е нулева", каза тя пред bTV.
Още същия ден се прави и превод по банков път на джакпота. Според новия закон спечелилите могат да вземат на ръка 5000 лв., а останалите ще бъдат преведени по сметка. Печалбата от тотото в България не се облага с данък.

"Само двама души разбират имената на милионерите и как изглеждат, така че тайната на самоличността е напълно гарантирана", каза още Янева, като уточни, че самата тя никога не е виждала някой от печелившите.

Оказа се, че тотализаторът още работи с дискети. Никъде на етажа, където се обработват документите от тиража и фишове, които печелят над 200 лв., няма интернет. Фишовете стоят в трезор и се проверяват ръчно, каза Янева. Трезорите се заключват с три ключалки, а ключът от всяка от тях се намира в трима различни служители. Там се съхраняват и два диска, на които са посочени числата и цялата процедура на тегленето на тиража. 

От Бобошево

Около четири пъти бюджета на община Бобошево ще вземе като чиста печалба тотомилионерът от общината, пуснал един от двата печеливши фиша за рекордния джакпот. Това каза пред БТА кметът на община Бобошево Крум Маринов. Той уточни, че бюджетът на общината за годината е в размер на 1 млн. лв.
"Да е жив и здрав, да ги ползва разумно и да реинвестира част от парите в общината. Дори и да не е местен, а преминаващ, нека не забравя, че късметът му е бил в нашата община", каза Маринов.

Цветанка Пеянска, служителка в пункта, където е пуснат печелившият фиш, каза, че все още никой не е потърсил печалбата си, но според нея късметлията може да е преманаващ човек, пътуващ за Рилския манастир.

От Перник

Новомилионерът от Перник пък е пуснал късметлийския си тото фиш в пункт на тотализатора в района на местната болницата, предаде Дарик радио. Късметлията участвал с фиш с комбинация за 19,60 лева. Шефката на тотото в Пернишки регион Галя Маджарска уточни, че в същия тотопункт преди пет години са спечелени около 570 000 лева, през 1974 г. имало и друга позната шестица.

Шансът за джакпот


За разлика от други държави, у нас практиката е късметлиите да остават анонимни от съображения за сигурност. Те имат възможност да бъдат разкрити на обществеността, но досега няма случай някой от спечелилите да е пожелал това, каза още Мария Янева.

Математикът Михаил Константинов пък коментира, че шансът да се познае печелившата комбинация в играта винаги е един и същи – 1 към 14 милиона за една комбинация и 1 към 3,5 милиона, ако фишът е четворен.
„Ако печалбата е 14 милиона лева и пуснете 14 милиона фиша, около 4 милиона е сигурната ви печалба. Обаче, ако комбинацията я познаят двама души, тогава сте на голяма загуба, защото джакпотът се разделя”, обясни експертът.

Според него забогателите за ден хора трябва да се придържат към будистката поговорка - остави една пета за себе си, другите четири-пети раздай!


Какво щяхте да направите, ако бяхте спечелили джакпота!