Това са скулптурите на Великия княз Николай Николаевич, командващ действащата руска армия на Балканския полуостров по време на руско-турската война, и на граф Игнатиев. На тези два коня е подменена вътрешната носеща конструкция, съобщи БТА. 

Паметникът Цар Освободител, който е една от най-важните софийски забележителности, бе свален през септември от постамента за реставрация.

Съвсем скоро ще бъде поставена и основната фигура - на цар Освободител, обясни Любомир Петров, координатор на проекта.
Той уточни, че двете фигури са и почистени. "Това е благородна патина, тя е стогодишна и не можем да я махнем", разкри детайли от реставраторската работа Петров и добави, че възстановяването върви перфектно.

"Искаме да свършим максимално работа до началото на зимния сезон, като до края на годината ще се постараем да поставим всички елементи на коня", съобщи още Петров. По думите му той имал нови перфектни крака, с перфектна конструкция от неръждаема стомана, която гарантира дълъг живот на открито на фигурата.

За националния празник 3 март 2013 г., когато честваме 135-годишнината от Освобождението на България, паметникът на Цар Освободител трябва да е реставриран и да изглежда както преди 105 години.
Паметникът е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Открит е тържествено през 1907 година.

Вижте снимки на паметника