По думите му в четвъртък сутринта ще бъде гласуван новият кабинет и "някъде по обедно време или в ранния следобед" в Гранитна зала на Министерски съвет ще се предаде властта на новото правителство.

"Един от любимите ми коментари е това, че всъщност аз съм атакуван и от ляво, и от дясно. Еднакво са недоволни от мен, което всъщност означава, че не съм угодил на никоя от страните. Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП и така трябваше да бъде“, допълни Герджиков, цитиран от "Фокус".

Според него това е била една от основните линии в поведението на служебния кабинет.

"Що се отнася до оценката, която е дадена от г-жа Корнелия Нинова, през това време чух много коментари. Оценката 4 бих я приел съвсем добре, особено ако се има предвид, че е по четирибалната система“, каза още Герджиков по повод оценката 4, която лидерът на БСП даде за работата на служебния кабинет.

Премиерът отчете още:

"МРРБ беше с най-много проблеми, които обективно дойдоха като най-много, заради тези неблагополучия, които се случиха с тунел „Ечемишка“ и по магистралите. Имаше напрежение. Министър Спас Попниколов действително беше поставен на сериозно изпитание, в много голяма степен той успя да се справи със своите предизвикателства. Там се наложи да се сигнализират и съответните органи, държавната финансова инспекция, включително и прокуратурата“.

По думите му това са сигнали, които тепърва ще се разследват и ще се види има или няма виновни и те съответно да си понесат своите наказания.

Герджиков обаче отчете вече видим успех в борбата с престъпността. Той съобщи, че за първите три месеца на 2017 г. броят на регистрираните престъпения е намалял с близо 12%. Убийствата намаляват с 23 на сто, грабежите - с 16 на сто, кражбите по домове и офиси - с 22%, а кражбите на МСП - с 30 на сто.

Премиерът се похвали и с 6% ръст на приходите.

Той обяви, че е почти готов с папката с препоръки към Бойко Борисов.

"Папката ще съдържа преди всичко добри идеи, молби, които получавах от различни региони, защото обиколих няколко областни центъра и нормално е да се очаква за краткото време, което имахме, да не можем да решим нещо особено. Затова всички нерешени проблеми и въпроси ги оставям в папка с молба Борисов да им обърне внимание", каза на пресконференция Герджиков, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че в папката са посочени резултати от перспективни започнати преговори с чужди компании, които са склонни да инвестират в България.
По думите му това е начало, което би могло да бъде продължено и да бъде от прерогативите на новия кабинет.

„С поезия няма да завършвам. Що се отнася до отношенията с президента, нормално е да има известни разминавания. Но това е смисълът на демокрацията, за разлика от едно тоталитарно общество. Щастлив съм, че през тези три месеца успях да работя с президента Румен Радев“, обобщи Герджиков.

Изборите и председателството на ЕС

„Автори на критиките са медиите. В това им е силата. Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство. Много често чувах, че служебното правителство има една единствена задача – подготовката на изборите. А заявените приоритета бяха два - организацията на изборите и подготовката на председателството на Съвета на ЕС“, каза още Герджиков.

Той подчерта, че изборите са били проведени при много добра организация, така че да няма никакви съмнения за манипулация, нечестност и неравнопоставеност.

По повод председателството той отново заяви, че крайният егоизъм на БСП е попречил Деница Златева да стане министър в правителството на Бойко Борисов. Герджиков отбеляза единственото желание на бъдещия премиер - да я привлече и в своето правителство, за да продължи да работи за председателството на ЕС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че няма как кадри на партията, каквато е Златева, да влизат в кабинета на ГЕРБ.

Няма да продължа работа в редовен кабинет, но ще помагам на наследника си, заяви самата Златева днес.

Тя отчете напредък в подготовката на председателството, както и наваксване на известно закъснение по някои мерки. Изтъкна, че е приет и актуализиран План за подготовка с осем основни раздела, финализирани всички изисквания към НДК като основна сграда, дейностите са остойностени и следващият МС остава да вземе решение.

Приет е финансов план за председателството, като близо 50 млн. лева са предвидени за тази година. Стартирани са две обществени поръчки. Приета е комуникационната стратегия, която е била забавена, каза още вицепремиерът.

"Освен това е одобрена визуалната идентичност на българското председателство. Културната програма стартирахме от нула и проектът е финализиран, като одобрението й ще стане от редовното правителство", допълни Златева.

АНКЕТА: Каква е вашата оценка за служебния кабинет "Герджиков"?