"Реших да подам оставка и да започна нов етап на борба, каза той на пресконференция. Уморих се, никой още не ме е лъгал толкова много и така цинично", отбеляза той, давайки да се разбере, че не се кани да напуска политическия живот на страната.

Саакашвили, който е бивш президент на Грузия, обясни оставката си най-вече с невъзможността да постигне целите си на своя пост заради тоталната корупция както в региона, така и в централната украинска власт, която според него е заинтересувана от запазване на статуквото и затова е спъвала усилията му за реформи.

"Одеса ще може да се развива само след като се избавим от корумпираните", подчерта той.

За главни "стълбове на корупцията" той смята украинския вътрешен министър Арсен Аваков и шефа на държавната данъчна служба Роман Насиров.

По-рано днес оставка обяви и членът на екипа на Саакашвили - шефът на полицията на Одеска област Георгий Лорткипанидзе.

Саакашвили, който беше назначен за губернатор на Одеска област лично от президента Петро Порошенко през май м.г., заяви, че президентът е един от хората, които подкрепят корупцията в Одеса чрез личните си връзки с два местни престъпни клана, предадоха АП и Ройтерс.

След като прие да работи в Украйна, Саакашвили, който е обвиняем за злоупотреба с власт в родината си, бе лишен от грузинско гражданство.