Йовчев обясни, че в  момента е в отпуск, но след приключването му няма да е част от администрацията на президента.

На въпрос за мотивите за оставката му, той заяви:

Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник на кабинет на президента. Те са все още в начална фаза и не бих желал да споделям повече информация. Мога само да кажа, че не са свързани с политика”.

Няма драма в напускането ми, няма нищо интересно или скандално, заяви пред БГНЕС Йовчев.

Той бе категоричен, че президентът приел "спокойно" оставката, за която нямало политически мотиви, съобщи Нова телевизия.
 
По повод казаното от Яне Янев, че причина за оставката е изтичането на информация от президентството, бившият директор на ДАНС каза:

Господин Янев е погрешно информиран. Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни”. 

По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев попита има ли високопоставен служител в президентството, който си е депозирал оставката, и е излязъл в отпуск, без да уточни защо задава риторичния си въпрос. Изявлението си той направи, след като заведе юристи на партията в президентството, за да входират молби за провеждане на уроци по конституционно право.

"В момента г-н Йовчев е в отпуск", съобщиха от администрацията на президента. Оттам припомнят, че назначаването и освобождаването от тази длъжност става с указ на президента. Към настоящия момент такъв не е издаден, предаде БГНЕС.

Цветлин Йовчев подаде оставка като шеф на ДАНС през февруари 2011 г. заради недоверието на премиера Бойко Борисов. Това стана по време на скандала с подслушването на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, когато бяха оповестени СРС-та и се подозираше, че служител на агенцията е замесен. Година по-късно Йовчев бе назначен за началник на кабинета на държавния глава.