За фаворит за поста на премиер е смятан бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос. Кандидатурата му обаче се натъкна на препятствия.

Опитният банкер и икономист обаче е поискал гаранции, че кабинетът ще може да действа самостоятелно. Според него бъдещото правителство не бива да е служебно, а пълноценно и с пълен набор правомощия.
Двете основни политически сили обаче вече се договориха за предсрочни парламентарни избори през февруари.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поиска оставките на своите министри, за да се отвори път за създаване на ново правителство на единството, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Папандреу благодари на своя кабинет за работата.

След като получи оставката на правителството, президентът Каролос Папуляс ще свика лидерите на основните политически партии, за да формират новата администрация.

Папандреу ще се срещне вечерта с представителя на страната в Международния валутен фонд и един от вероятните кандидати да оглави новото правителство Панайотис Румелиотис, съобщи междувременно държавната телевизия.

ЕС е поискал писмени гаранции за изпълнение на кредитното споразумение с Гърция от петима водещи гръцки представители, включително от сегашния и от бъдещия премиер, съобщи по-рано на заседание на правителството вицепремиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос след завръщането си от среща на Еврогрупата в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.
По думите му, очаква се писмото с петте подписа заедно с останалите писмени гаранции на Гърция по новото споразумение за финансова подкрепа, за да отпусне на Гърция шестия транш от кредита от 8 млрд. евро.

"Европейците чакат в близките часове общо послание с подписите на Георгиос Папандреу, лидера на главната опозиционна партия Андонис Самарас, новия премиер, новия министър на финансите и управителя на гръцката централна банка Георгиос Провопулос, в което те ще поемат задължението да изпълнят споразумението от срещата на върха на ЕС от 26-27 октомври", каза Венизелос.

Лидерът на гръцката опозиция Антонис Самарас, който води преговори за формирането на правителство на националното единство, заяви, че подкрепя сделката с ЕС за финансовата помощ като „неизбежна”, но не смята, че има нужда от писмени гаранции, предаде АФП, цитирана от "Фокус". „На няколко пъти обясних защо прилагането на решенията, взети (на срещата на ЕС) са неизбежни за защитата на гръцката икономика и еврото. Няма да позволя никой да се съмнява в тези изявления”, подчерта той.