Това каза от парламентарната трибуна председателят на левицата Сергей Станишев, цитиран от БТА и „Фокус”.

Искането е заради "системно нарушаване на правилника на парламента и за допускане на неуважение от правителството към Народното събрание". То рязко се проявило с "безпрецедентното отсъствие" на министрите от дебатите по вота на недоверие към правителството вчера.

Станишев негодува от трибуната, че Цачева е заблудила Председателския съвет на парламента, че дневният ред ще започне с разискванията по вота. Соцлидерът заподозря, че шефката на НС е влязла в политически сценарий, за да се обезсмисли дискусията по вота и да се насочи вниманието към новия министър на здравеопазването.
Освен това допуснала езикът на омразата да властва в парламента, като не прекъснала изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров срещу подкрепата на България за членство на Турция в ЕС по време на дебатите по вота.

Друг мотив на левицата е, че Цачева няколко пъти реже депутатите за питания към Борисов и министри по време на парламентарния контрол. Според Станишев премиерът е най-защитаван "с чадър" да не отговаря на въпроси, особено на Коалиция за България.

Днес Цачева "наля масло в огъня", след като спря микрофона по време на изказване на Мая Манолова след гласуването на вота. Манолова тъкмо обясняваше, че от ГЕРБ не си дават сметка за тежкото състояние на здравеопазването, а са направили „една колосална далавера” за 147 млн. лв.

Миналата седмица левицата събра подписи и даде Цачева на парламентарната комисия по етика. Социалистите я сезираха, защото допуснала гафа с наркопоправката и публикуването й в “Държавен вестник”, както и обсъждането на закона за архивите в противоречие с конституцията. Пред комисията те се оплакаха и за върнатите им въпроси.