В момента при 585 млн. лв. нужни за увеличаването на пенсиите през следващата година около 200 млн. лв. идват от данъчните приходи в бюджета. Заради предвиденото вдигане на максималния осигуретелен праг от 2 хиляди  на 2200 лева от 2013 г. това ще доведе до допълинтелни приходи в системата от 43.8 млн. лв., съобщи още Бисер Петков. Това ще засегне 180 хил. души, които се осигуряват на максималните равнища, посочи още той, цитиран от Дарик.

Планираното въвеждане на пенисонна възраст за военните няма да има значителен ефект върху осигурителната система, защото това ще засегне едва 500 души, посочи Петков.

Логиката да не се предвиди повишаване на помощите за отглеждане на деца през 2013 г. е, че децата на 1 навършена година трябвало да се социализират, а майките им да се върнат на работа, за да не се деквалифицират, обясни директорът на НОИ.

Той определи като доста нестандартно предложението на финансовия министър минималната заплата да е с различни размери в отделните региони на страната.

За първите осем месеца на годината изпълнението на плана за пиходите в НОИ изостава само с 20 млн. лв., което е незначително на фона на събираните годишно по 4 млрд. лв. приходи от осигуровки, обясни Петков.