Това да залегне в проекта за закон за младежта, предложи на дискусия Драгомир Стойнев, председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика и зам.-председател на Младежкото обединение в БСП.

На форума, организиран от фондация "Фридрих Еберт", Института за социална интеграция и Младежкото обединение в БСП, присъстваха представители на младежки и политически организации, социолози, депутати, експерти.
Проектът за закон за младежта е одобрен от Министерски съвет и е внесен на 10 февруари за обсъждане в парламента.

Да се създаде фонд за стимулиране на работодатели, които наемат млади хора на работа, предложи още Стойнев. По думите му образованието трябва да бъде приоритет за държавата. Той цитира данни на НСИ, според които 10 000 млади хора са напуснали страната през 2010 г., а през миналата година всеки трети млад човек е бил без работа.
Трябва да има специална политика за младите хора, отбеляза Стойнев. Той определи като провал управлението на правителството по отношение на заетостта.

За последните две години работните места са намалели с 260 000, като 47 000 от тях са били заети от младежи, съобщиха от БСП.
За да бъде променена тази ситуация, според Стойнев държавата трябва да заделя не по-малко от 6% от националния бюджет за образование.

Сега 3.4 на сто от БВП отиват за образование, което според Ваня Добрева от БСП - бивш зам.-министър на образованието, е недостатъчно, тъй като тази сфера трябва да бъде приоритетна за държавата.
Представители на младежки организации се надяват проектът за закон за младежта да бъде факт скоро, защото макар и несъвършен, той ще помогне младите хора да останат в родината си.