След като при инцидента от 6 юни на полигона Анево от взрив на граната РПГ-7 загина американски гражданин, а други двама и българин бяха ранени, стана ясно, че те са превили изпитания на оръжия за Сирия. 

"Не може да не си зададем въпроса какви с били целите на гражданите на САЩ, които са участвали в изпитанията на въоръжения съветски образец, извършвани от частна военна компания на българска територия. Повод за размисъл е "значителното отсъствие" на каквито е да е коментари от американски официални лица за случая", отбеляза руският източник, цитиран от БНР.

Вчера от посолството на САЩ в София заявиха пред Ройтерс, че подизпълнители на американското правителство са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.

Подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма "Пърпъл шовъл" (Purple Shovel), спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия.

Междувременно министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди на директора на служба "Военна информация" да извърши пълна проверка и да го уведоми каква информация по повод съобщенията, че оръжията са били предназначени за опозицията в Сирия, която се бие срещи "Ислямска държава".

"Имаше сигнали, че там се използват български оръжия. Бих искал да зная откъде и как са попаднали там", заяви Ненчев.

По думите му в Анево се засягат отношения между частна фирма и Държавния департамент на САЩ.

Президентът очаква отговори до часове

Днес президентът Росен Плевнелиев изрази очакване в кратки срокове отговорните институции да изяснят на какво се дължи последният инцидент на полигона на ВМЗ-Сопот, предаде БТА.

"Очаквам това да стане до дни, да не кажа часове, да излязат с категорични констатации. Ще очаквате от държавния глава, ако в кратък срок от време не се излезе с публично обяснение, аз да направя това", добави той пред журналисти в Брюксел.

В отговор на въпрос по повод данните, че инцидентът може да е бил свързан с участие на България в програма за въоръжаването на сирийската опозиция, държавният глава отговори, че за това трябва да бъдат питани премиерът, министърът на отбраната, а най-вече институциите, които работят денонощно по разплитането на случая.

"Няма как българският държавен глава да даде категорични констатации в момент, когато прокуратурата и служба "Военна информация", и отдели в Министерството на отбраната. Не мога да давам становища, докато не излязат и не си сложат подписите кой, кога, защо и как е направил. Не очаквайте, когато пет институции разследват, българският държавен глава да им взриви процесите, да им развали компетентността и да наруши правилата в държавата. Добре е да дадем шанс на тези по веригата да си носят отговорността", заяви още Плевнелиев.