Тази възможност обсъжда в момента работна група в Министерството на здравеопазването, съобщи председателката на Българската асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска, цитирана от в. "Монитор". Болниците сега изписват такива пациенти, щом започне безвъзвратното влошаване на състоянието им, защото нямат пари.

"Хората умират мъчително по домовете си пред ужасения поглед на близките, които нямат нито кислородни апарати, нито системи, нито пък могат по някакъв начин да облекчат болката им", добави Адърска.

Преди дни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви, че ще предприеме стъпки, за да се разреши на хосписите да сключват договори за палиативно лечение със здравната каса. По този начин ще се реши проблемът с лечението на хората с онкологични заболявания в последен стадий, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

По данни на здравното ведомство на година около 2000 души с онкологични заболявания имат нужда от палиативни грижи. В момента обаче никой не иска да приема за лечение тези хора, тъй като престоят им в болниците е по-скъп, отколкото плаща здравната каса. Тя дава по 51 лева на ден за 40 дни в годината

За да се реши проблемът са нужни корекции в нормативната база, които министърът на здравеопазването незабавно ще предприеме, но за да станат факт промените още през тази година, НЗОК и БЛС трябва да подпишат анекс към Националния рамков договор.