Това съобщи директорът на Националната болница по онкология в София доц. Здравка Валерианова, цитирана от БТА.

Петгодишната преживяемост на диагностицираните с това заболяване жени е 48 процента. Ракът на гърдата е втората водеща причина за смъртност при жените и водеща за жените на възраст между 35 и 55 г. Още в началото на годината лекарите отчетоха чувствително увеличение на случаите - общо 40 000.

Доц. Валерианова отбеляза, че от 2000-а година у нас има напредък в превенцията на рака на гърдата - преди 11 години едва 15 процента от новите случаи в първи стадий са били откривани, а сега този процент е 26. Но подчерта, че все още нямаме национална скринингова програма за ранно диагностициране и профилактика.

"На скрининг подлежат само здрави хора, задължителните профилактични прегледи за рак на гърдата по линия на здравната каса не са скрининг", посочи директорът на Онкологията.

В ЕС всяка година се регистрират 350 000 нови случаи на рак на млечната жлеза, като смъртните са 130 000, съобщи италианският онкохирург Роберто Дженари. Ракът на гърдата заема 26,5 на сто от всички онкологични заболявания и 17,5 на сто от всички смъртни случаи от рак сред жените.

Най-висока е заболеваемостта в Швеция, Франция и Белгия, а най-ниска в южната и източната част на континента, съобщи Дженари. Той отбеляза, че от 80-те години на миналия век в Северозападна Европа има намаление на смъртните случаи от рак на гърдата, благодарение на подобреното лечение и ранната диагностика.

Ракът на млечната жлеза е социалнозначимо заболяване, но открито в ранен стадий шансът за пълно излекуване е 80-90 процента, отбеляза италианският онкохирург. Той допълни, че за ранната профилактика е важно жените след 20-та си година сами да се преглеждат. По препоръка на ЕС всяка година жените между 30-40 г. трябва да преминават през преглед с ултразвук, между 40-60 г. се препоръчва ултразвук и мамография, а между 60 и 85 г. - само мамография.