Говорител на компанията съобщи, че водата е слабо радиоактивна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС и БТА.
Ще бъдат излети около 10 000 тона вода, събрала се в резервоари, и 1500 тона, намиращи се в реактори 5 и 6.

Нямаме друг избор, трябва да изхвърлим тази вода поради съображения за сигурност, заяви на пресконференция главният секретар на правителството Юкио Едано.
Малко преди началото на операцията развълнуван до сълзи и задавян от ридания говорител на ТЕПКО се извини по телевизията на населението за новото замърсяване. "Ние причинихме вече толкова страдания и щети на местните жители. Не можем да изразим колко съкрушени сме, че трябва да им наложим този нов товар", заяви той.

Започващото от утре изливане на около 15 000 тона радиоактивна вода ще позволи да се ускори работата, тъй като високата радиация на водата пречи на работниците да извършват ремонти, добавя ДПА.
Компанията не е в състояние да изпомпва радиоактивната вода от сградите на реакторите, понеже няма достатъчно резервоари.

Специалистите още не са открили мястото, откъдето в морето изтича радиоактивната вода от АЕЦ-а, съобщи междувременно ИТАР-ТАСС. Полимерите, използваните вчера за спиране на изтичането на радиоактивна вода от пукнатината в хранилище със складирани кабели край Втори реактор, продължават да абсорбират вода, отбеляза агенция Киодо.
Според агенцията се обмисля възможността целият реактор да бъда опасан с висок 45 метра щит за задържане на изтичащата радиация.

В понеделник инженерите използваха соли за вана, за да оцветят водата в млечнобяло и така да установят теча, съобщи Ройтерс.
Изтичането на радиоактивна вода в океана предизвика рязко повишаване на радиацията в морската вода край АЕЦ-а, която надхвърли допустимите граници почти 4400 пъти. 

Заради кризата около АЕЦ "Фукушима" 1 Япония може да преразгледа плановете си да намали до 2020 г. емисиите на парникови газове с една четвърт спрямо нивата от 1990 г. Такъв сигнал даде днес Юкио Едано, посочва ИТАР-ТАСС. "Фукушима" 1 явно ще бъде затворена, спрени са и други ядрени реактори в японски централи, затова през лятото Токио може да не получи близо четвърт от предвидената електроенергия.
Съответно властите се опитват спешно да пуснат в експлоатация спрени по-рано ТЕЦ-ове. Това обаче неминуемо ще доведе до рязко увеличаване на емисиите на парникови газове в атмосферата, пояснява агенцията.

Кучето, което вчера беше спасено, след като прекара над три седмици върху покрив на къща, плаващ в океана край Япония, беше върнато на стопаните си, съобщи междувременно ДПА. Стопанинът на кучето Бан гледал репортаж за операцията по спасяването на неговия любимец и го издирил в приют за животни, съобщава агенция Киодо. "Никога няма да я оставим", възкликнал щастливият стопанин.

Няма опасност замърсената с радиация морска вода около повредената японска атомна централа "Фукушима-1" да достигне Черно море. Между Черно море и Тихия океан няма водообмен, а преобладаващите течения са насочени на север към Японско море, казват океанолозите,  предаде БНТ.